6 redenen waarom je in 2015 een PR-bureau nodig hebt

pr-storytelling

Continu worden er nieuwe merken, ideeën en concepten op de markt geïntroduceerd. Een groot aantal daarvan verdwijnt snel uit de spotlight. Er zijn talloze redenen waarom ze het niet halen: bad timing of het ontbreken van een langetermijnvisie en plan van aanpak. De gemene deler van veel succesvolle merken is nochtans dat ze een public relations-plan én -man in de hand hebben genomen.

Daarom: zes straffe redenen om een PR-bureau in de arm te nemen of waarom je eigenlijk al een PR-kantoor had moeten hebben.

1. Kennis van alle communicatietools

Een van de redenen waarom de bedrijfswereld PR omarmt, is het snel veranderende communicatielandschap. Hoewel de traditionele media nog altijd belangrijk zijn om doelgroepen te bereiken, heeft een hedendaags PR-bureau ook de kennis om klanten te helpen het maximale te halen uit sociale media zoals blogs, Twitter, YouTube, Facebook en Pinterest.

2. (Media)relaties

Een goed PR-bureau identificeert en communiceert met de meest invloedrijke online en offline besluitvormers. Zij zijn belangrijk voor het succes van je bedrijf. Een sterk PR-bureau heeft een breed netwerk van mediacontacten opgebouwd, weet als geen ander wat er in de media speelt en hoe een ‘match’ te vinden tussen het nieuws en het medium. En dat in combinatie met de juiste tone-of-voice. Elke journalist heeft zijn persoonlijkheid, voorkeuren en gevoeligheden. Deze voorkennis en op-maat-aanpak bepaalt of je hem/haar weet warm te maken voor een verhaal, product of afspraak. Maar let goed op: je relatie mag nog zo goed zijn, zonder story … geen glory! Dat brengt me bij het volgende argument.

3. Storyteller

Wat wereldnieuws of innovatief is voor je organisatie, is voor je doelgroep misschien lang niet shocking. Consumenten kopen niet alleen je product of dienst, maar zijn ook geïnteresseerd in het verhaal dat erbij hoort. The story behind the brand. De kunst zit hem in het maken van de vertaalslag naar wat voor hén wel nieuwswaardig is. Verhalen bereiken niet alleen ‘de brains’ maar ook het hart, een goed verhaal inspireert én wordt ook doorverteld. Het is niet eenvoudig om nog woorden te vinden die mensen echt in beweging zetten. Tegenwoordig zoekt en vindt de consument alles online, dus ook over jouw bedrijf. Of het nu een persbericht is, een blog, een tweet of een infographic, je communicatie moet ‘ademen’ waar de klant voor staat. Een ervaren PR-bureau helpt je content te creëren en brengt consistent hetzelfde verhaal naar buiten. Met PR bouw je een reputatie op en dat bepaalt uiteindelijk hoe je eindklant naar je kijkt.

4. Objectief perspectief

Met een PR-bureau haal je een volledig equipe aan professionals ‘in huis’ met elk zijn eigen specialiteiten, ervaringen én persoonlijkheid. Daarnaast is objectiviteit een belangrijk onderdeel van adequaat PR-advies. Een PR-persoon biedt zijn klanten een kritisch perspectief, kijkt objectief naar je organisatie en sector. Ze geven je voeling met wat er in de media leeft, adviseren over de best mogelijke respons én bieden je inzicht in angles die je als ‘interne’ zelf misschien mist.

5. Expertstatus

Wij zijn expert in ons vak, jouw bedrijf is dat ook. Om prospects en klanten te tonen dat je een expert bent, moet je je kennis zoveel mogelijk delen. Again, een PR-bureau adviseert je om je status als expert te vergroten en helpt je een opiniemaker te worden. Door het schrijven van blogs, te spreken op een conferentie of om via een tweet je mening te delen. Je van de concurrentie onderscheiden is een stuk eenvoudiger als je gezien wordt als expert, maar het verkrijgen en succesvol managen ervan is een job op zich.

6. Crisis

Een PR-kantoor beschermt en helpt je ook in tijden van crisis. Een product recall, een fabrieksongeluk, stakingen of gevaren voor het milieu. Crises zijn niet te ontlopen en elke crisis ontstaat en verloopt anders. Bij een crisis moet je snel cruciale beslissingen nemen en die kunnen vergaande gevolgen hebben voor je organisatie. Neem dus een expert in de arm die je begeleidt in dit proces en je liefst van al voorbereidt op zo’n situatie.

Ik kan nog even doorgaan met redenen op te sommen, maar bottomline komt het erop neer dat je verhaal/boodschap door de fijnmazige filter van journalisten moet voordat het de eindklant of prospect bereikt. Andthe pressure is on! Een strategische partner die je bij je externe communicatie ondersteunt is naar mijn ervaring een must in de concurrentiestrijd naar publiciteit.

Meer nieuws