Hoe deze vier internettrends het communicatievak veranderden

internettrends communicatievak

29 oktober werd heel even stilgestaan bij datgene waar we vandaag de dag niet meer zonder kunnen: het internet. Op 29 oktober was het Internationale Internet Dag, waarbij de allereerste communicatie tussen twee computers wordt gevierd. Sinds de komst van internet is er veel veranderd, ook in de communicatiebranche.

Real- en all-time connected
Dankzij het internet staan we altijd en overal in contact met elkaar. Dit geldt niet alleen voor personen, maar ook voor bedrijven en hun klanten. De connected customer bevindt zich meestal op meerdere kanalen en bepaalt grotendeels zelf wanneer hij of zij contact heeft met een bedrijf. Daarnaast ligt de communicatiesnelheid hoog en wordt van bedrijven verwacht dat ze hun klanten snel en behulpzaam te woord kunnen staan, bijvoorbeeld via social media, whatsapp of een chatfunctie op de website. Daarnaast moet de communicatie met consumenten op een open, eerlijke en consistent manier verlopen, zowel in de winkel, als via de telefoon en online. Dit is de beste manier om consumenten tevreden te houden en klantbinding te bewerkstelligen.

Maar ook consumenten onderling staan in constante verbinding met elkaar. Dat zie je bijvoorbeeld aan social sharing, een fenomeen dat is toegenomen dankzij het internet, waarbij consumenten producten en diensten met elkaar delen. Bekende voorbeelden hiervan zijn Airbnb, Snappcar en BlaBlaCar.

Van print naar online nieuws
Lees jij nog wel eens een papieren krant? Dan behoor je tot een steeds kleiner wordende groep Nederlanders. De papieren oplage van kranten daalt namelijk snel. Daar tegenover staat dat het aantal digitale abonnees groeit. Ook als het op het nieuws aankomt, ligt de communicatiesnelheid hoog. Lezers willen continu op de hoogte worden gehouden van wat er gebeurt en wat leent zich daar nou beter voor dan het online nieuws?

Toch heeft ook print zijn voordelen. In een steeds digitaler wordende wereld zijn er talloze mogelijkheden om jezelf of je bedrijf met print in de spotlight te zetten. Daarnaast kunnen print en online elkaar zelfs goed versterken. Voorbeelden hiervan zijn Linda Magazine en &C van Chantal Janzen, die zowel online op social media als offline in de vorm van een magazine te vinden zijn.

Meer mogelijkheden met video
Vroeger konden we natuurlijk al films en video’s opnemen en afspelen vanaf een videoband en later een DVD. Internet heeft video een stapje verder weten te brengen. Zo heeft het videochatten, bijvoorbeeld met Skype en FaceTime, de afstand tussen mensen verkleind. Maar het is natuurlijk ook leuk om dat ene grappige kattenfilmpje te delen met je vrienden, de aftermovie te bekijken van een festival of een review te bekijken van dat ene toffe product.

Video is ook zeer geschikt om in te zetten als communicatiemiddel voor bedrijven. Het draait allemaal om zien en gezien worden en met video kun je op een leuke manier een product of dienst onder de aandacht brengen. Ook kan videocontent gebruikt worden om complexe materie begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Kijk hier voor nog meer mogelijkheden met video.

Sinds kort is het ook mogelijk video’s live te streamen, waarbij mensen en ook nieuwszenders live te zien zijn op beeld op bijvoorbeeld social media of een website. Toch is het niet alleen voorbehouden aan mensen en nieuwszenders, ook bedrijven kunnen zichzelf hiermee in de spotlight zetten.

De opkomst en invloed van social media en influencers
Misschien wel de grootste internettrend die het communicatievak heeft veranderd, is social media. In Nederland alleen al bestaat de digitale populatie uit ongeveer 14,2 miljoen unieke bezoekers op social media kanalen als Facebook, Instagram en Snapchat. Genoeg mensen om te bereiken dus met je bedrijf. Het is dan ook belangrijk om aanwezig te zijn op social media, zodat je weet wat er speelt bij je doelgroep en kunt deelnemen aan de conversatie. Maar ook als je je naamsbekendheid wilt vergroten, je online reputatie wilt beheren of meer websitetraffic wilt genereren, biedt social media veel mogelijkheden. Een merk dat dit slim heeft aangepakt is National Geographic. Zij zijn de top media brand op Instagram en hebben dit bereikt door National Geographic fotografen hun eigen foto’s te laten plaatsen. Door de authenticiteit en het real time posten van foto’s van over de hele wereld, heeft National Geographic 82,3 miljoen volgers weten te bereiken.

Een groep die heel goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van social media, zijn de influencers. Zij worden steeds vaker ingezet als brand ambassadors voor bedrijven, waarbij zij zich positief uitlaten over een product of dienst en het online publiek kunnen beïnvloeden. Hiermee kunnen zij bepaalde doelgroepen op een leuke manier bereiken, die voor bedrijven interessant zijn.

Progress Communications werkt regelmatig met influencers voor verschillende klanten, en houdt daarnaast de nieuwe mogelijkheden voor social media en videocontent in de gaten. Ben je benieuwd hoe jouw bedrijf dit kan inzetten?

Neem contact op met ons PR-bureau in Amsterdam of Antwerpen, we helpen je graag!

Tessa Bron

PS. Wist je dat:
• Het internet slechts iets later werd geïntroduceerd dan dat Neil Armstrong op de maan landde?
• Nederland het tweede land is dat aangesloten werd op het internet? De VS waren als eerste aan de beurt.
• Video’s ervoor zorgen dat bezoekers tot wel twee minuten langer op een website blijven?
• De allereerste website er zo uitzag?

Meer nieuws