Maar, uh, uh… 4 redenen waarom je een mediatraining moet volgen

stocksnap_8kqc04jdt0

Journalisten zijn altijd op zoek naar nieuws en goede verhalen om te vertellen aan hun doelgroep. Wanneer je jezelf beschikbaar stelt om commentaar te geven in de media, ligt er een mooie kans om je boodschap bij een breder publiek te laten landen. Tegelijkertijd bestaat er ook het risico dat het interview compleet de mist in gaat. Een doemscenario kan zowel een nieuwe als een door de wol geverfde woordvoerder overkomen. In dit blog lees je vier redenen waarom een mediatraining je helpt om het maximale uit je media-optredens te halen.

1)      Je leert hoe je een goed verhaal overbrengt

Een goed verhaal biedt interessant nieuws of informatie voor de doelgroep van het medium. Zo zal een journalist die een diep-technologisch achtergrondartikel schrijft voor een dagblad, een ander verhaal zoeken dan de redactie van een infotainmentprogramma op TV. Een mediatraining helpt je om je doelstellingen voor het interview helder te krijgen, je kernboodschappen begrijpelijk en compact te formuleren én te doseren. Vervolgens leer je hoe je de rode draad van het gesprek bewaakt.

2)      Je wordt gericht getraind op lastige vragen

Een journalist zal zich niet bezwaard voelen om je lastige of onverwachte vragen te stellen, dat is immers zijn of haar werk. Een op maat gemaakte mediatraining bereidt je voor op mogelijke, lastige vragen die een journalist je zou kunnen stellen. Dit doen we door een Q&A-document op te stellen op basis van de eerder geformuleerde doelstellingen en kernboodschappen. Vervolgens oefen je deze vragen en antwoorden door middel van een rollenspel. Met een gedegen voorbereiding ga je zeker van je zaak het interview in, leer je flexibel om te gaan met onverwachte vragen en weet je hoe je het gesprek kan sturen naar de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn.

3)      Non-verbale communicatie

Hoewel het nooit wetenschappelijk is aangetoond dat 93 procent van alle communicatie non-verbaal is, kan je er wel vanuit gaan dat non-verbale communicatie een belangrijke rol speelt in het overbrengen van je boodschap. Is je lichaamshouding in lijn met hetgeen je zegt, spreek je vanuit een open of gesloten houding, en hoe groot is je ‘space bubble’ eigenlijk? In een veilige setting oefen je met of zonder camera hoe je non-verbaal je boodschap overbrengt.

4)      Je leert dat “off the record” niet bestaat

Stel; je hebt alles wat je geleerd hebt in de mediatraining toegepast tijdens het interview. Je hebt een geweldige klik met de journalist en het voelt alsof jullie elkaar al jaren kennen. Nadat het interview is afgerond, stelt je nieuwe BFF je na afloop nog een kritische, “off the record” vraag. Je geeft eerlijk antwoord in de wetenschap dat het niet gepubliceerd gaat worden. De dag erna lees je een quote terug van jezelf waar je nog dagen wakker van ligt. Hoewel er weinig journalisten zijn die op deze manier werken, komt dit scenario zo nu en dan voor. Daarom leer je tijdens een mediatraining alles over de do’s & don’ts tijdens interviews, en wat je beter wel én niet kan prijsgeven.

Benieuwd hoe wij jou met behulp van een mediatraining kunnen helpen om het meeste uit een interview te halen? Laat het ons gerust weten, we helpen je graag!

Robbert

Meer nieuws