Online influencers: 5 invloedrijke adviezen om optimaal te ‘engagen’

thumb_influencers_classart

Dat online influencers – aanwezig op blogs en platformen als Twitter, Instagram, Pinterest en zelfs Snapchat – op de radar van elk bedrijf moeten staan is common sense in PR, maar hoe je ermee om moet gaan – ook op de lange termijn – is een specialisme op zich. Voor veel organisaties is het een moeilijke oefening om de juiste online influencers te vinden, maar vooral om ze te activeren op korte en lange termijn. Dat vraagt om continu online speurwerk en vooral goede connecties.

Hieronder vijf adviezen die je in acht moet nemen bij het engagen met influencers:

  1. Vind een match: staar je niet blind op bezoekersaantallen, maar zoek profielen die matchen met jouw bedrijf of merk. Zoek niet altijd naar een influencer met het bekendste gezicht of grootste bereik, maar kijk naar hun enthousiasme, de kwaliteit en authenticiteit van de content, de foto’s, de tone of voice. Wanneer je naar de bekendste gezichten kijkt, zal je vaak ook geld op tafel moeten leggen voor een samenwerking. Goed contact met twee of drie ‘kleinere’ influencers bevordert bovendien de spreiding van je content.
  2. Zorg voor relevantie: snap wat relevant is voor de influencer zijn/haar volgers of lezerspubliek. Eigenlijk een no-brainer, maar helaas worden hier nog vaak fouten gemaakt. Door nieuwswaarde of content aan te bieden is de kans groter dat jij als merk opvalt tussen de andere merken. Een technologieblog brengt geen review over een nieuwe lijn laptoptassen. Net zoals een lifestyleblogger of Instagrammer geen boodschap heeft aan de pk’s van een nieuwe hybride wagen. Tenzij je natuurlijk een invalshoek vindt die hem/haar kan boeien. Een te personaliseren ex- of interieur misschien?
  3. Personal touch: persoonlijk geloof ik heel erg in een goede persoonlijke relatie en niet gewoon in het wilde weg wat gaan roepen. Houd je contact ook warm, laat af en toe van je horen met een leuk nieuwtje of update. Of waarom geen winacties opzetten? Hier ligt een kans voor beide partijen; de influencer kan zijn/haar volgers plezieren en jouw merk krijgt aandacht in return. Hoe vaker de influencer interessante content krijgt, hoe sterker de vertrouwensrelatie wordt en hoe groter de kans is dat jouw merk het wint van een concurrent.
  4. Visualiseer: kleed je verhaal aan met inspirerend beeldmateriaal, geen saaie productshots maar wervende beelden. Ook schrijfstijl is een belangrijk criterium, laat zien dat je een mens van vlees en bloed bent, een ‘contentbuddy’.
  5. Deel: deel user-generated content rondom jouw merk en creëer incoming links naar jouw website of andere online kanalen. Dit bevordert je SEO.

In PR draait het om het zoeken naar een geïntegreerde aanpak, waarbij we een juiste mix van middelen zoeken om de boodschap via verschillende kanalen te laten landen. Overall luidt mijn advies: blijf verder kijken dan traditionele media om je boodschap te verspreiden. Er is een hele community aan invloedrijke bloggers, twitteraars, instagrammers en snapchatters ‘out there’ die graag meer wil horen over jouw merk.Vind een match, blijf investeren in je relatie en relevante content. Jij content, zij content!

Sara

Meer nieuws