Overheidscommunicatie en PR: zoek de verschillen

brug_bouwen

Na vijf jaar communicatie-ervaring bij de overheid heb ik de overstap gemaakt naar ‘de snelle wereld’ van de PR bij Progress Communications. Nu sta ik er best om bekend altijd mijn eigen weg te kiezen, maar dit vond ik toch erg spannend! De vooroordelen over ambtenaren zijn natuurlijk niet van de lucht. Die zijn toch helemaal niet geschikt voor de snelle commerciële wereld? En verschilt de definitie van communicatie in deze twee werelden?

Bruggetjes slaan
Na twee weken kan ik tot mijn opluchting concluderen dat mijn communicatie-ervaring bij de overheid wel degelijk van pas komt. Ik leerde bij Progress in Amsterdam een zin die communicatie definieert: “Wie zegt wat, tegen wie, in welke situatie en met welk doel?” PR gaat niet alleen om journalisten verleiden en snelle en hippe filmpjes maken. Het gaat vooral om luisteren: naar de klant en naar de doelgroep. Wie wil de klant zijn en wat maakt hem uniek? En wat heeft de doelgroep nodig? We slaan bruggetjes om de dialoog tussen hen op gang te brengen en vooral te houden.

De manier waarop is de volgende stap. Uiteraard hebben we daar bij Progress Communications de juiste mensen voor: collega’s die alles en iedereen weten te bereiken via social media, of collega’s die geweldige perstours kunnen organiseren.

Overheid
Het doet me denken aan mijn jaren bij de overheid. Daar verliep het eigenlijk precies zo. Wanneer het college van burgemeester en wethouders bijvoorbeeld een besluit nam over het feit dat een bepaalde subsidie niet meer verstrekt werd vanwege bezuinigingen, had dat gevolgen voor de inwoners. Die moesten weten wat die bezuiniging voor impact op hen had. Soms moesten die inwoners actie ondernemen. Een brug slaan tussen overheid en inwoners en de dialoog op gang houden was het belangrijkste onderdeel van mijn werk. Maar ook wij gebruiken interviews in de lokale media of persconferenties als middel om de dialoog gaande te houden. En ook ambtenaren weten inmiddels hun weg te vinden op de digitale snelweg.

De productiesnelheid ligt bij de overheid inderdaad niet zo hoog als in de PR, maar dat is maar goed ook. Wat je doet en beslist bij een gemeente wordt betaald van gemeenschapsgeld en dan denk je wel drie keer na voordat je het uitgeeft. Desondanks wordt er wel keihard gewerkt, dus die vooroordelen kloppen niet helemaal.

10 in plaats van 1.300
Waarom dan de overstap? Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en de snelheid van het commerciële trok mij heel erg. Wanneer je met 10 collega’s in plaats van 1.300 werkt, kunnen dingen een stuk sneller. De mogelijkheid om nog creatiever te zijn, vind ik erg leuk en spannend. En in plaats dat de politiek de belangrijkste aandachtsgebieden bepaalt, kan ik bij Progress zelf mijn stempel drukken op datgene wat we doen. Er is meer vrijheid en ondernemerschap mogelijk. Maar de basis blijft altijd hetzelfde: communicatie.

Marlous

Meer nieuws