Waarom de mkb’er de echte held van millennials is

wp_20160331_13_45_46_pro_li

De laatste tijd waren we weer in het nieuws, wij millennials. De generatie die opgroeide in de jaren tachtig en negentig lijkt voor het bedrijfsleven de heilige graal. Wie in de ene hand de sleutel tot hun beleefwereld heeft, graait met zijn andere hand al in hun portemonnee. Althans, zo is de gedachte in veel marketingcommentaren. Nu blijkt echter dat die millennial helemaal niet zo bijzonder is. Wanneer het om de grote keuzes in het leven gaat, kiest deze generatie namelijk ‘gewoon’ voor ouderwetse zekerheden: liefst een vaste baan, koophuis, eigen auto en later – toch wel – kinderen.

Voor mij als pr-consultant en millennial is dat geen verrassing. In tijden van economische onzekerheid groeit volgens mij het verlangen naar juist deze zekerheden. En als ze tot tastbare mogelijkheden behoren, dan pak je ze voordat ze weer weg zijn. Vooral omdat de toekomst er niet heel florissant uitziet volgens economen als Robert Gordon. Nou wordt hem – ook door mij – een gebrek aan fantasie en tech-kennis verweten, toch legt het nóg een zorg op de schouder van de generatie ‘die het nooit meer zo goed gaat hebben als de vorige.’

Cheesecake en speltmuffins

Het kiezen voor zekerheden betekent echter niet dat millennials helemaal pa en ma na-apen. Die gingen namelijk naar de bakker om brood te halen en bij uitzondering een taart. Millennials in de grote steden bezoeken een bakker voor cheesecake en speltmuffins, en drinken een door een barista gepresenteerde fairtrade-koffie met een Italiaanse naam. In mijn stad – Amsterdam – is Bakken met Passie daar een goed voorbeeld van. Een lokale onderneming gerund door een rasechte mkb’er met meerdere vestigingen in de stad. Bakken met Passie is een spin-off van de reguliere – ouderwetse – bakkerijen waarmee de stad al vele decennia vertrouwd is. Hetzelfde geldt voor de fietsenmaker die elke wielerrit – belangrijk of onbelangrijk – uitzendt en daar een lekker drankje bij aanbiedt.

Als communicatieprofessional word ik daar oprecht heel blij van. Er schuilt wat mij betreft de nog niet genoeg erkende kracht van het mkb in: creativiteit, lokale relevantie en wendbaarheid. Dit is voor multinationals vrijwel onmogelijk te evenaren. De mkb’er staat letterlijk zo dicht bij de millennial dat ze bijna niet anders kunnen dan juist de eigenwijze, offline levensstijl van hen te manifesteren.

Beter dan die joker

Als pr-bureau komen we steeds vaker in contact met mkb’ers die ‘het’ anders doen. Ze lezen de krant en denken: “maar dat is wat ik jaren geleden al deed, dat werkte niet en nu doe ik het veel beter dan die joker in dit artikel.” Meestal begint zo’n gesprek dan met uitleg over hoe communicatie bij ons in zijn werk gaat. We leggen uit dat je niet zo maar in de krant komt omdat je het beter doet dan een ander. Daar zit in de meeste gevallen niet genoeg verhaal in voor media en doelgroep. Je moet je verhaal opbouwen, onderbouwen en inhoudelijk kracht bijzetten met daden. Daar zijn ondernemers doorgaans niet vies van en dat maakt werken met ze ook razend boeiend.

De mkb’ers weten als ondernemers heel goed wat hun goede punten zijn, waarom mensen juist bij hen aankloppen. Samen identificeren we daarnaast aspecten die ze speciaal maken, zaken waar ze nog niet stil bij hebben gestaan. Daarin schuilt vaak een gouden ei, en het vinden ervan bewijst in de meeste gevallen de meerwaarde van een goed pr-bureau.

Optimale wisselwerking leidt tot het beste resultaat

Als de wisselwerking tussen de mkb‘er en bureau optimaal verloopt, ontstaan creatieve ideeën en verhalen die voor grotere bedrijven bijna onmogelijk te verwezenlijken zijn. Het consistent uitdragen en gebruiken van deze verhalen leidt in veel gevallen tot meer interesse vanuit media.

Een mkb-verhaal waar we trots op zijn als pr-bureau uit Amsterdam? Dat is dat van onze klant Happy Idiots, een onlinemarketingbureau uit Eindhoven. Hun directeur werd na een pitch door ons op basis van eerdere  schriftelijke interviews uitgenodigd voor een live radio-uitzending van BNR Zakendoen Met. Daarin sprak hij over hoe ze met hun eigenwijze manier van ondernemen het gebrek aan gekwalificeerd personeel aanpakken en hoe ze het buitenland gaan veroveren met diezelfde overtuiging. De manier waarop ze dat doen maakt deze organisatie een echte held voor de millennial, durf ik best te zeggen.

Door: Ruud Berendsen

Meer nieuws