Aldoende leert men als excuusbrief

social-media

Er knaagt iets aan me wanneer ik verklaringen lees zoals die van het KLM-blog rondom de inmiddels beruchte en bejubelde #NEDMEX WK2014-tweet. In de verklaring voor de misplaatste tweet tijdens een gevoelig moment is vooral het excuus dat online activiteiten een ´learning by doing it wrong´-proces zijn. Maar laten we eerlijk zijn: dat stadium zijn we inmiddels – na tien jaar LinkedIn, acht jaar Twitter en zes jaar Facebook – toch wel voorbij? Er werken ondertussen toch doorgewinterde pro’s in de digitale, sociale branche? En ik neem aan dat KLM’s pr-afdeling al lang is verweven met zijn uitstekende social-team.

Over dat laatste woedt in de communicatiebranche momenteel een vurige discussie: de waarde en effectiviteit en de exacte rolverdeling van traditionele pr en mediarelatiemanagement en inspirerende online strategieën. Met de komst van social media is het samenstellen van een gebalanceerde mix van public relations en marketing namelijk nog belangrijker geworden. Het bouwen van een imago doe je immers door vooral consequent te communiceren. Uit recent onderzoek blijkt ook dat het sterk versnipperde medialandschap het noodzakelijker maakt om met één stem naar buiten te treden. En nu wil iedereen in de branche elkaar ervan bewust maken dat de social-mediaplatformen een integraal onderdeel moeten zijn van elke marketingcommunicatiestrategie om dit te realiseren.

Een goede ontwikkeling. Maar dan is het wel raar dat bedrijven zo makkelijk wegkomen met fouten op social media. Voorbeelden van communicatieprofessionals die op betreurenswaardige wijze de mist ingingen zijn er genoeg, zowel privé als zakelijk, en vaak met desastreuze consequenties voor hun carrière. Ik zeg niet dat er iemand bij KLM uit had moeten vliegen. Maar het slappe excuus van KLM is niet meer van deze tijd. In de marketingcommunicatiebranche word je ook publiekelijk aan het kruis genageld als je persbericht vol fouten zit of als je alle journalisten in de cc van je e-mail zet.

Onze branche is onderhevig aan technologische ontwikkelingen, subtiel aangestuurd door traditionele en innoverende visies. Uiteraard dient er ruimte te zijn voor experimenten en om concept en uitvoering tijdig bij te schaven. Toch lijkt het mij inmiddels professioneler als wij ons voor de gehele marketingmix – en dus ook voor social media – niet meer scharen achter achterhaalde excuses. En hier komen pr-afdelingen en -bureaus om de hoek kijken om hun meerwaarde te tonen. Zij zijn sterk in het strategisch positioneren en positief stimuleren van corporate- en merkreputatie. Zij kunnen creëren én bewaken. Communicatieactiviteiten moeten dan ook steeds meer verstrengelen met social media. Hierbij blijft old school perfectionisme wat mij betreft een essentieel onderdeel van het DNA van de communicatieprofessionals in plaats van een slap excuus.

Stella

*Deze blog is ook verschenen als column op Nederlands Media Netwerk.*

Meer nieuws