Bestaat online privacy echt niet?

privacy

‘De Cirkel’ van Dave Eggers ligt al een paar maanden in mijn boekenkast. Ik durf hem nog niet open te slaan. Ik probeer dat hele privacy-verhaal een beetje te negeren en vertrouwen te hebben in de goedheid van de overheden en allerlei andere instanties. Ook omdat ik me in mijn werk zo vaak op de digitale snelweg beweeg, voelt het compleet vertrouwd. Het artikel van collega Inger over het feit dat online privacy niet bestaat drukt me echter met m’n neus op de feiten: ik besluit een snel onderzoek te doen naar de bescherming van mijn meest gebruikte apps.

Internetbankieren
Een van de apps die ik het meest gebruik, is mijn internetbankierenapp. Slechts een vijf-cijferige code beschermt mijn zuurverdiende centjes tegen de boze buitenwereld. Ik internetbankier via de app overal en nergens en vertrouw volledig op mijn bank. Niet slim, vooral niet wanneer ingelogd in openbare wifi-netwerken. Want volgens nieuwssite de Correspondent zijn deze makkelijk te hacken en worden allerlei soorten gegevens binnengehaald. Ook je bankgegevens. Dat apparaatje waarmee gehackt kan worden is spotgoedkoop en zelfs een kind kan de was doen. Mmm. Ik zet mijn wifi in ieder geval voortaan uit en verhoog mijn databundel wel.

Blauwe dinosaurus
Facebook en privacy. Het lijkt wel een soap. Eerst werd WhatsApp overgenomen en nu moet je ook al een aparte Messenger downloaden om privé-berichten te sturen. Klachten over de privacy-policy van deze app zijn niet van de lucht: Facebook zou toegang tot je contacten willen met permissie om hen berichten te sturen of te bellen, en gebruik kunnen maken van de telefoon en camera. Volgens het Belgische Newsmonkey wil Facebook hiermee je hele smartphone domineren. Maar zoals ZDnet dan weer relativeert: “Wat had je dan verwacht? Het is Facebook!”.

Facebook zelf lijkt niet doof voor de kritiek en zet blauwe dinosaurussen in om gebruikers bewuster te maken. Nutech geeft zelfs aan dat Facebook op het gebied van privacy flink verbeterd is. Ondanks dat hernieuwde bewustzijn van Faceook zelf, lijken afgesloten profielen een farce. Met een simpele Google-zoekopdracht krijg je al tal van programma’s die Facebookprofielen claimen te hacken. Wie kwaad wil, vindt het makkelijk.

Filmpjes
Via de sociale media worden diverse (vaak sensationele) filmpjes verspreid. Nu is het seksfilmpje (linkt niet naar filmpje zelf) van Dave Roelvink natuurlijk helemaal hot. Pas op, want deze video’s blijken vaak virussen te bevatten. In januari werd een filmpje met het skiongeluk van Michael Schumacher veelvuldig verspreid via de sociale media, maar dat was een virus. Zo ook het filmpje waarin het neerstorten van MH017 werd getoond. Hoe je zo’n video herkent en wat je ertegen kunt doen, wordt hier uitgelegd.

WhatsApp
Mijn verreweg meest gebruikte app. Na de overname door Facebook verscheen ik, samen met hordes andere ongeruste chatters, kort op Telegram. Al gauw keerden ik en diezelfde vrienden echter weer terug naar WhatsApp. Tot iemand mij weer wist te vertellen dat Amerika je mooi tegenhoudt bij de grens op basis van je gespreksgeschiedenis. Of dat waar is, kan ik niet zo gauw vinden, maar WhatsApp schijnt wel al je materiaal te mogen doorverkopen, aldus Trouw in juni. En via Google zijn ook hackprogramma’s voor WhatsApp makkelijk te vinden.

Offline
Echt gerustgesteld ben ik niet. Je data is erg kwetsbaar en al je gebruik laat sporen na. Om nog maar niet te spreken over je online identiteit. Ook daar wordt makkelijk mee gefraudeerd. En zelfs als ontwikkelaars van sites of apps zelf goede bedoelingen hebben, lijkt het voor kwaadwillenden makkelijk om in te breken. Moet je dan echt helemaal offline gaan? Zover wil ik niet gaan, maar ik zal mijn ogen niet meer sluiten voor de privacydiscussie in de hoop dat het allemaal wel goed komt. Hierdoor krijg ik tenminste tips over het beveiligen van mijn internetgebruik. Ik ga dit weekend ook maar aan de Cirkel beginnen.

Marlous

Bronvermelding foto en quote: Trouw 

Meer nieuws