Bitcoin-les, een influencerflop en de toekomst van kwantumtechnologie: 3 must-reads uit 2017

adult-1867751_1280

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Maar niet voordat we terugblikken op 2017 met de drie artikelen die mij het meeste zijn bijgebleven.

via GIPHY

Alles wat je wilt weten over bitcoin maar nooit durfde te vragen

Ging het bij jou tijdens het kerstdiner ook over hard forks, ICO’s en mining, maar had je geen idee waar dit over ging? Ik kon er gelukkig redelijk over meepraten, aangezien ik begin december dit artikel van NRC techredacteur Wouter van Noort had gelezen. Daarin geeft hij antwoord op 14 vragen die over de bitcoin gaan. Wil je er in het nieuwe jaar bij de koffieautomaat dus ook over kunnen meepraten, dan raad ik je van harte aan het artikel aandachtig door te lezen.

‘Ook in de wetenschap wil je de eerste zijn’

In dit artikel uit het Financieele Dagblad, geschreven door Klaas Broekhuizen, deelt professor Leo Kouwenhoven (tevens Consultant Researcher van het Microsoft Station Q) zijn visie op de toekomst van kwantumtechnologie. Nu hoor ik menig lezer denken: kwantumtechnologie, hoe zat dat ook alweer?

Een gewone computer werkt met chips, die enen en nullen verwerken. De kwantumcomputer werkt daarentegen met elektronen, die zowel een 1 als een 0 kunnen zijn. Daardoor kan een probleem veel sneller opgelost worden. In een eerder artikel over kwantumtechnologie gaf Klaas Broekhuizen daar een mooi voorbeeld van: “Een gewone computer kijkt naar een doolhof en gaat eindeloos proberen er doorheen te komen, telkens lerend van zijn fouten. Hij gaat netjes – sequentieel – alle in- en uitgangen af. Een kwantumcomputer benadert het doolhof in één keer van alle kanten – parallel – en is er zodoende veel sneller uit.”

Volgens Leo is er over vijf jaar een prototype van een kwantumcomputer, en over tien jaar ‘een serieuze versie’. Een ontwikkeling die we dus goed in de gaten moeten houden de komende jaren.

Onlinecampagne redden? Plaats gewoon zelf lyrische reacties

Ook het afgelopen jaar is er weer veel te doen geweest over het inzetten van influencers door grote merken. Zo schreef journaliste Loes Reijmer een pittig stuk in de Volkskrant over Shell die influencers had ingezet om een initiatief te promoten. Wat was er ook alweer gebeurd?

Shell was een samenwerking aangegaan met ‘The Plastic Bank’. Zij ruilen in arme landen ingezameld plastic om voor geld of goederen. Samen wilden ze een miljoen kilo plastic opruimen in Haïti, en voor elke waterfles die Shell verkocht, werd 2 kilo plastic opgeruimd. Ze hadden verschillende influencers gestrikt om met een waterfles op de foto te gaan om zo het initiatief te promoten. Alleen bij Anna Nooshin viel dit een beetje verkeerd, want, zoals haar volgers zeiden, ‘Shell is toch een van de grootste vervuilers van de planeet?’ Nooshin reageerde met een statement waar vervolgens heel positief op werd gereageerd door een aantal van haar volgers. Na wat speurwerk van de journaliste bleek echter dat deze volgers van het marketingbureau van Shell kwamen… PR-regel nr. 1: preek nooit voor eigen parochie!

Marieke

Meer nieuws