Brainstorm: een uitgehold begrip of een waardevolle tool?

pywuomhtc6k-baim-hanif-small

Een aantal jaren geleden werd het begrip brainstorm nog in elk plan opgenomen. Je kon bijna geen succesvolle business runnen zónder tal van brainstormsessies. Ondertussen werden er al duizenden theorieën en talloze definities van het begrip in het leven geroepen.

Is een brainstorm niets meer dan een uitgehold begrip, of kan je er toch nog iets mee? In de wereld van PR en communicatie bewijst een brainstorm, of “spontaan ideeën of suggesties opperen ter oplossing van een of meer problemen” volgens Van Dale, nog zeker nog zijn nut. Of toch als je er juist mee omgaat. De vier grootste voordelen op een rijtje.

1.       Het geeft een frisse kijk op de zaken

Als je op je eentje ideeën uitwerkt aan de hand van een briefing, kom je al snel tot de conclusie dat die ideeën na een tijdje repetitief zijn. Dit is zeker niet ongewoon, maar het bewijst wel dat je met meerdere personen veel meer verschillende ideeën kan bedenken. Iedereen denkt namelijk anders en tijdens zulke brainstormsessies combineer je al die afzonderlijke ideeën. Op die manier genereer je nieuwe invalshoeken waar je individueel nooit aan zou denken én creëer je ook nog eens kansen om verder in te gaan op die nieuwe ideeën.

2.       Het stimuleert kritisch denken

Een brainstorm bevordert ook de persoonlijke ontwikkeling. Als je binnen het gepaste kader brainstormt, stimuleer je het kritische denkvermogen. Losse ideeën bedenken is één ding, maar er vervolgens een innovatief en weldoordacht plan van maken, vergt net dat tikkeltje extra. En net voor die fase van het brainstormen, komt kritisch denkvermogen handig van pas. Het daagt je namelijk uit om over de gegenereerde ideeën kritisch na te denken en met de vooropgestelde doelstellingen en resultaten het juiste idee uit te werken tot een strategisch plan.

3.       Het trekt je uit je comfortzone

Tijdens de momenten dat je creatief moet nadenken, is je eigen brein vaak de grootste vijand. Dat komt omdat er op die momenten zo veel creatieve gedachten ontstaan, dat het brein het moeilijk heeft om ze allemaal te verwerken en gestructureerd te ordenen. Brainstormen daagt je uit om je al ongeordende gedachten te herinneren en ze daarna ook nog eens duidelijk te verwoorden. Dit proces is voor velen enorm moeilijk en het vergt wat inspanning om uit de comfortzone te stappen. Door deze creatieve gedachten te verwoorden, vraag je aan je brein om elke gedachte individueel vorm te geven en te specifiëren. Hierdoor verhoog je de kans op een innovatief en concreet idee.

4.       Het versterkt teamwork

Een brainstorm is op zich een enorm persoonlijk proces, omdat je jezelf tot het uiterste drijft om de meest creatieve ideeën te bedenken. Maar brainstormen is pas echt effectief in groep. Deze twee factoren zorgen ervoor dat de sessies ook kunnen leiden tot een sterker team. Het brainstormingproces vraagt van heel de groep samenwerking en openheid, waardoor je op elkaar moet vertrouwen en naar elkaar moet luisteren. Kortom: de perfecte oefening om als team op elkaar in te spelen en elkaar beter in te schatten.

Gek, innovatief en out-of-the-box

Als je deze voordelen bekijkt, is het vrij duidelijk dat een brainstorm zeker geen uitgehold begrip is. Je mag het wel niet te pas en te onpas inzetten, anders wordt het een lege oefening waar niemand iets aan heeft. Maar voor zaken zoals het opstellen van strategische plannen of het uitdenken van innovatieve acties, heeft het zeker nut. Bij Progress merken we dat de beste campagnes en acties voortvloeien uit brainstormsessies. Wij maken er vooral van gebruik als onze klanten met vragen komen waar we niet meteen een pasklaar antwoord op hebben, maar toch heel graag creatief willen oplossen. Brainstormsessies hebben ons al gekke, innovatieve en out-of-the-box acties opgeleverd die zowel voor ons als voor de klant de ideale aanpak bleken te zijn.

Benieuwd wat Progress Communications voor jou kan betekenen? Neem contact op met ons PR bureau in Antwerpen of Amsterdam.

Julie Roelants

Meer nieuws