Geef nooit op! Vijf tips voor een optimale PR-brainstorm

brainstormen

Als PR-bureau heeft de klant altijd bepaalde verwachtingen van je. Naast het uitsturen van persberichten, rapportages en het pitchen van artikelen bij de media, is een verrassende actie zeker niet onmisbaar in het vak. Een (creatief) plan om bijvoorbeeld extra media-aandacht te genereren of een nieuwe doelgroep te bereiken, wordt door de klant altijd gewaardeerd. Hoe je ervoor zorgt dat je tot dat ene creatieve plan komt? Brainstormen! Hieronder staan vijf tips voor een optimale PR-brainstorm.

1. Geef nooit op

Het klinkt cliché, maar bij een brainstorm is opgeven een echte no-go. De gouden regel is dan ook: geef nooit op. Bij een brainstorm komen in het begin (als het goed is) een hoop creatieve, (on)realistische en grootse ideeën los, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar een concreet plan met één creatief idee is in het begin nog ver te zoeken… Gelukkig is dat geen probleem: de beste plannen staan niet in één keer op papier. Je komt tot creatieve ideeën door samen na te denken over de vraagstelling van de brainstorm om vervolgens tot een concreet plan te komen. Trek er desnoods meerdere dagen voor uit of probeer verschillende brainstormtechnieken. Een creatief proces heeft tijd nodig.

2. Stel van tevoren een doel op

Je organiseert een brainstorm niet zomaar. Stel daarom altijd van tevoren een doel op: wat wil je met de brainstorm bereiken? Hiervoor is een goed overleg met de klant essentieel. Vraag, voordat je actie onderneemt en over concrete voorstellen gaat nadenken, door naar de verwachtingen van de klant. Wanneer dit eenmaal helder is, kun je de doelen en vraagstellingen formuleren die je met de brainstorm wilt bereiken. Zet deze duidelijk op papier om het voor het team duidelijk te maken waarover zij tijdens de brainstorm moeten nadenken. Begin het formuleren van vraagstellingen met: ‘Hoe kunnen we…?’ of ‘Hoe zorgen we ervoor dat…?’.

3. Weet wie je aanhaakt, en wanneer

Een goede voorbereiding is key. Naast een concreet doel met een heldere vraagstelling, zijn er nog een aantal zaken die je voor een optimale brainstorm dient voor te bereiden. Zo zijn de deelnemers aan de brainstorm onmisbaar – want zoals gezegd doe je brainstormen niet alleen. Wie nodig je allemaal uit voor de brainstorm? Het complete team? Vraag je de social guys erbij? Kunnen de evenementspecialisten ook input leveren? Afhankelijk van wat je met de brainstorm wil bereiken, kun je een groep personen samenstellen om met je mee te denken. Daarnaast is het belangrijk dat de juiste middelen aanwezig zijn. Een flipover-bord en post-its zijn handige hulpmiddelen om de meest uiteenlopende ideeën op te schrijven. En een appeltje of een pak koekjes doet ook wonderen – zeker als de brainstorm aan het einde van de dag plaatsvindt en deelnemers wel wat energie kunnen gebruiken. Ten slotte is de tijd waarop de brainstorm plaatsvindt onderdeel van een goede voorbereiding. Kies je voor de ochtend of de middag? Plan de brainstorm van tevoren in, zodat iedereen het in zijn of haar agenda heeft staan en zich erop kan voorbereiden.

4. Wees creatief, niets is te gek

Met een brainstorm bedenk je met een team creatieve ideeën om de klant te verrassen. Wees zo creatief als maar kan: denk hardop en roep alles wat in je opkomt. Niets is te gek – hoe gekker, hoe beter. Originaliteit wordt tijdens een brainstorm namelijk altijd gewaardeerd. En door met meerdere personen te brainstormen, kom je vaak tot ideeën waar je zelf niet aan had gedacht. Dit is veel productiever dan dat je in je eentje voor de computer je hoofd zit te breken op een vraagstuk, waar een ander wellicht al een antwoord op heeft. Het is daarom belangrijk dat je iedereen de kans geeft om input te leveren tijdens de brainstorm. Zorg er dus voor dat je iedereen bij de brainstorm betrekt. Sta open voor nieuwe ideeën en houd niet (alleen) vast aan je eigen gedachten.

5. Orden en baken af

Nadat alle ideeën op tafel zijn gekomen, flipover-borden zijn volgeschreven en er geen post-it meer over is, is het tijd om de ideeën af te bakenen om zo tot een concreet plan te komen. Onthoud: elk idee dat is opgeschreven, is een goed, maar nog niet het beste idee. Probeer ze te ordenen: wat lijkt op elkaar? Wat kun je bij elkaar zetten en welke ideeën kun je combineren? Door bijvoorbeeld te ordenen op thema’s of productcategorieën, krijg je een veel beter overzicht. Zo zie je meteen welke ideeën toch niet helemaal passen en dus afvallen. Het grote aantal ideeën wordt steeds kleiner, en uiteindelijk kom je als vanzelf tot een concreet idee. Werk deze vervolgens uit tot een plan met een duidelijke tijdlijn, zodat je al je inhaakmomenten overzichtelijk maakt.

Al met al komt er veel bij een brainstorm kijken. Maar als je het eenmaal doet, zul je zien dat het erg effectief is. Voor zowel onze B2B- als B2C-klanten blijft brainstormen een van onze werkzaamheden waarvoor al veel uiteenlopende ideeën uit zijn ontstaan. Zo hebben we onder andere een succesvolle campagne voor Microsoft bedacht. Heb je behoefte aan een brainstorm voor je bedrijf en ben je benieuwd naar verschillende brainstormtechnieken? Neem dan contact met ons op. Wij organiseren dan graag een brainstormsessie om zo samen met jou tot het ideale idee te komen om onder andere media-aandacht te genereren voor uw merk of product.

Corinna

Meer nieuws