Het geld moet naar Google stromen

geld

Google heeft zijn regels voor het gebruik van links en keywords in persberichten aangescherpt. Hierbij legt het nog meer nadruk op het straffen van bedrijven die via externe links bewust trachten de Google PageRank te manipuleren, zij schenden daarbij de Google Webmaster Guidelines. Dat is dus vooral interessant als je meerdere sites je persbericht vrijwel integraal overnemen. En je daarin veel links gebruikt. Het gaat er dus bovenal om dat Google geen ‘plotselinge’ populariteit van een artikel toestaat.

Als je (zoek)woorden te veel herhaalt in een persbericht, dan denkt Google dus dat je de indexatie probeert te manipuleren. Nu kun je de herhaling van zoekwoorden soms lastig voorkomen. Echter gaat het vooral mis als je links naar je eigen website gaat plaatsen onder ditzelfde woord. Als wij bijvoorbeeld een persbericht voor Nokia schrijven en onder het woord ‘smartphone’ herhaaldelijk de link naar Nokia’s website plaatsen, dan zou het misgaan. Gelukkig werken we zo niet!

Informeren
Waarom zou je als PR-bureau zoveel doen? Wij hebben als één van onze vele activiteiten (pas op! een link!) het doel om journalisten te informeren. Die schrijven er vervolgens over (of niet) en plaatsen dat op hun eigen site. Zelden – maar soms wel – plaatsen zij daarbij een link naar het bedrijf of het product. Wij plaatsen alleen een linkje onder een woord als daar echt wordt verwezen naar meer informatie en niet plat naar de website.

PR-bureaus zijn de doorn in het oog van Google geworden omdat zij bedrijven helpen met het promoten van hun business. Zoals Google dat ook doet met bijvoorbeeld AdWords. En het geld mag natuurlijk maar één kant op stromen: Google’s kant.

Geen probleem
Vooralsnog zie ik geen grote problemen voor ons PR-bureau. We werken niet zo veelvuldig met links in persberichten, journalisten nemen deze zelden een-op-een over en het Nederlandse medialandschap is niet bezaaid met websites die integraal persberichten overnemen. Maar bovenal: ons werk bestaat niet alleen uit de hele dag persberichten uitsturen. Er zijn veel meer manieren dan dat om het verhaal van je klanten onder de aandacht te brengen.

Voorlopig ‘mag’ er dus nog aan twee kanten gewerkt worden: bij Google en bij PR-bureaus. Tot Google weer wat nieuws bedenkt.

Meer nieuws