Het glas van technologische mogelijkheden is half vol

technologie

ING-topman Jan Hommen gaf onlangs een reactie op de cyberaanvallen die ‘zijn’ bank te verduren kreeg: “Laten we niet overdrijven, 99 procent van de tijd werkten alle systemen gewoon.” In mijn ogen een nuchtere en zeer welkome reactie op een stroom kritiek, op gang gebracht door social en meer traditionele media, die enigszins buiten proportie was.

Natuurlijk hoort een bank waar mensen hun zuur verdiende geld aan toevertrouwen goed zijn werk te doen. Maar er kan een keer iets mis gaan; achter de servers, kabels en beeldschermen gaan immers mensen van vlees en bloed schuil die feilbaar zijn. Zeker in het geval van de ING, waar sprake was van een bewuste aanval van buitenaf. De saldi van de ING-klanten mochten dan even een tijdelijke identiteitscrisis hebben gehad,  maar het spaargeld zelf was nooit in gevaar.

Het gemopper en geklaag over de 99 procent van de tijd prima functionerende ING-dienst is naar mijn mening typisch voor een maatschappij waarin enorm veel mogelijk is. Een ‘het glas is half leeg’-houding die meer dan eens onterecht is. Want een systeem van internetbankieren kan zwichten voor een cyberaanval, maar kijk eens naar wat het allemaal mogelijk maakt. Wie wil, hoeft zijn of haar luie stoel niet meer uit om alle bankzaken te regelen.

En wat te denken van al het gemopper op fabrikanten van smartphones die niet de aller-, aller-, allernieuwste snufjes in hun toestellen hebben gestopt of die in hun digitale winkel nou net niet die ene app aanbieden tussen de duizenden andere. Om maar te zwijgen over vertraagde treinen, trage internetverbindingen en webwinkels die een product niet op voorraad hebben. Allemaal kleine minpunten in een wereld die bijna uit elkaar knalt van (technologische) mogelijkheden.

Kijk alleen al naar de producten en diensten die onze klanten aanbieden. Robots die je huis met een druk op de knop schoon houden, smartphones die je moeiteloos de juiste kant op navigeren, robuuste USB-sticks die zelfs een frituurpan overleven, software die een afzonderlijke e-mail uit een zee van terabytes aan data weet te vissen, de mogelijkheid om face-to-face te vergaderen met iemand uit Alaska of Australië, en ga zo maar door. Wat een wereld aan mogelijkheden waar we dagelijks van profiteren. Nu nog leren om er wat meer van te genieten, ondanks dat er soms iets fout kan gaan.

Erik

Meer nieuws