Hoe bereid jij je organisatie voor op de komende 10 jaar?

organisatie

“Denkt u dat de wereld de komende tien jaar radicaal zal veranderen?”, vroeg Ruud Veltenaar op de Rabobank MKB Lenteborrel. In de zaal antwoordde minder dan de helft met een volmondig ja. Ik hoor bij die minderheid. En als bedrijf wil ik er voor Progress voor waken te denken dat het wel mee zal vallen. Dat doet mij teveel denken aan het filmpje van de tsunami, waarbij mensen op het strand gefascineerd stonden te kijken naar het aankomende gebulder van de enorme vloedgolf. Pas op het laatste moment realiseerden zij zich waar ze naar keken en was het helaas voor velen te laat om nog een veilig heenkomen te vinden.

Trendwatching
Maar hoe bereid je je voor op een transformatie en hoe neem je je bedrijf daarin mee? Volgens mij begint het bij het kijken en luisteren naar de verschillende trends die er gaande zijn. En trends zijn moeilijker te herkennen dan hypes. Een trend begint langzaam en duurt langer, hij is er niet opeens. Maar hij groeit en komt tot bloei in een samenleving. De digitalisering dringt steeds verder in ons leven door. Zelfrijdende auto’s, nieuwe banen zoals reisleider op Mars en supercomputers zullen steeds meer invloed op ons leven krijgen. En wat zien we nog meer gebeuren?

Van ego naar eco
Er zijn inmiddels al veel meer mensen flexetariër geworden om het milieu te ontlasten en er zijn flink wat zonnepanelen collectief ingekocht. Platformen zoals Peerby waarbij je elkaars spullen kunt lenen, komen tot wasdom. MIT wordt in 2020 een gratis universiteit en tiny houses komen steeds vaker ter sprake. Langzaam maar zeker beginnen we om ons heen te kijken om te zien hoe we zelf ‘beter’ kunnen doen. Niet voor onszelf, maar voor de aarde. Dat betekent niet dat ieder bedrijf een filantropische instelling wordt, maar wel dat we een bredere kijk op de wereld omarmen.

Dit zie je terug in het bedrijfsleven. Niet alleen worden start-ups opgericht vanuit de gedachte ‘iets goed doen voor elkaar’, maar ook veranderen missies bij grote bedrijven in mission statements als ‘To empower every person and every organization on the planet to achieve more’ (Microsoft). Of: ‘To refresh the world in mind, body and spirit; to inspire moments of optimism and happiness through our brands and actions and to create value and make a difference’ (Coca Cola). Zij realiseren zich dat we van ego naar eco veranderen en dat we een veel langere termijn moeten omarmen in een steeds sneller veranderende wereld. Zij omarmen de doelstellingen van de Verenigde Naties en kijken met elkaar naar de lange termijn.

Ik geloof dat je als bedrijf een stip op de horizon moet hebben. Een stip ver weg, die iedere communicatiespecialist uitdaagt om te kijken naar de positie van zijn of haar bedrijf en die helpt om op de tsunami voor te bereiden die komt. Nadenken over ego en eco, over de digitalisering en welke impact die heeft op je bedrijfstak, over wat je bijdrage is aan de wereld, hoe je je als bedrijf  positioneert en hoe je klaar bent voor de toekomst. Hoe blijf je bestaan in een digitale wereld? En als je dit alles weet te verweven in je bedrijfscultuur, en het  lukt je om deze principes – deze visie van je bedrijf – te laten leven binnen je bedrijf, dan sta je er een stuk steviger voor. Dan kun je met elkaar die verandering binnen het bedrijf en je bedrijfstak aan en zul je met elkaar als medewerker en bedrijf verder kunnen groeien.

Hoe ziet jouw bedrijf eruit over 20 jaar? Heb jij jouw positionering al scherp?

Stella

Meer nieuws