Informatielek? Dat is fantastisch nieuws!

doorbell-143467_1920

Vanaf het moment dat de onderhandelende politieke partijen dichter bij een coalitieakkoord kwamen, werd er steeds meer duidelijk over de inhoud ervan. Ver voordat de fracties de plannen onder ogen kregen regende het al zeer gedetailleerde informatie over de inhoud. Van een bescheiden of onbedoeld lek was geen sprake meer. Anders dan rond Prinsjesdag lijkt er echter geen ophef te zijn over deze lekken.

De meningen over deze lekken lopen blijkbaar niet zo ver uiteen als de speculatie over de toedracht ervan. Niemand lijkt zich eraan te storen maar er is geen consensus over waarom de partijen met informatie strooiden. Sommige commentatoren verdenken de politici ervan een moment in aanloop naar de presentatie voor zichzelf te willen claimen in een poging even alleen in de spotlight te staan. Anderen denken dat het vooral gebeurde om een ongeduldige, ontevreden en ongeruste achterban te sussen.

Hoe dan ook, het blijkt een goed georkestreerd lekfeest te zijn. Alle deelnemers aan de onderhandelingen hebben wel iets laten vallen. Hun politieke kleur werd duidelijk zichtbaar op het doek waarvan vooral linkse commentatoren bang waren dat het eerder een Rothko zou worden dan een in mijn, eerlijk is eerlijk, politiekgekleurde ogen keurig opgedeelde Mondriaan.

Wat ik vooral zie, is een deskundig uitgevoerde communicatiestrategie die niet zo ver van de technologie PR-praktijk afstaat als je misschien zou denken. Naar mijn mening hebben de partijen naast hun eigen voorstellen vooral zaken uitgelekt die, wanneer allemaal tegelijk gepresenteerd potentieel wel eens een enorme bak kritiek en zelfs paniek konden triggeren. Denk aan controversiële maatregelen zoals een btw-verhoging op het lage btw-tarief, beperking van de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait voor huizenbezitters die hun hypotheek al hebben afgelost. Dat zijn geen ideeën waarmee je punten scoort tijdens een eerste date. Dus heel geraffineerd slinger je het via een achterdeur vooraf de wereld in en laat je politieke tegenstanders erop inhakken. Vervolgens maak je een inschatting of het een etterende, ongeneeslijke wond blijft of dat je er prima mee kan leven, wellicht onder behoud van enige corrigerende chirurgie. Met die kennis kan je het definitieve akkoord vormgeven en heb je de kaarten van de oppositie kunnen inzien, nog voordat het debat officieel begint.

Niet anders is het wanneer je als ondernemer veel tijd en energie hebt gestoken in een nieuwe dienst of product. Jij en je medewerkers zijn helemaal vol van de oplossingen die jullie hebben ontwikkeld en zien door een roze bril niet wat er mis mee zou kunnen zijn. Veel softwarebedrijven gebruiken daar al bètaprogramma’s voor. Een goede manier om feedback te verzamelen en voor lancering eventuele plooien glad te strijken.

Moeilijker wordt het bij nog onbekende concepten en merken die nog geen fanbase hebben. Of wat te denken van zaken die we ons nog niet kunnen voorstellen? Dat is namelijk niet geheel ongebruikelijk in de snel innoverende tech-branche.

Je kan dan bijvoorbeeld een focusgroep organiseren, waarmee je verschillende doelgroepen en situaties ensceneert met vaak een betrouwbaar resultaat. Echter vertelt dat je nog niet veel over hoe media erop reageren en of influencers ervan onder de indruk raken. Gooi daarom eens het net uit via je PR-bureau. Bij Progress Communications heeft elke consultant wel een eigen netwerk van journalisten, influencers, vakgenoten en ervaringsdeskundigen. Dat geeft ruimte en gelegenheid om de temperatuur van het water te testen voordat je er vol enthousiasme een bommetje in maakt. In combinatie met een door het bureau verzorgde nulmeting geeft zo’n check in een breed tech-netwerk een goede analyse voor kansen op het gebied van communicatiestrategie en PR. Je hebt dan een stevig onderbouwd vertrekpunt met waardevolle inzichten van mensen die het dichtst bij het vuur staan.

En mocht je echt last hebben van een (security)lek, dan helpen we je als Benelux PR-bureau vanuit Amsterdam en Antwerpen natuurlijk ook graag uit de brand.

Ruud Berendsen

Meer nieuws