Hoe trek je de aandacht deze zomer?

summer-chairs

Je kan je PR-activiteiten deze zomer opdrijven, maar is de zomer niet net die tijd van het jaar dat iedereen een versnelling lager schakelt en met z’n hoofd bij de vakantie zit? Gaat je boodschap niet veel beter landen in het najaar, als alles en iedereen weer op volle toeren draait?

Dat is in elk geval wat veel mensen denken, maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Bouwen aan (merk)bekendheid en mediarelaties is een continu proces. Het gaat niet om tien minuten glorie. Dat is niet de bedoeling. Waar het wel om gaat? Over het continu delen van trends, inzichten, data, opinies en nieuws over je bedrijf wanneer het voorhanden is. En de zomer is net die tijd van het jaar dat je kan kapitaliseren op het feit dat heel wat bedrijven op een lager pitje gaan draaien en het terrein helemaal open laten liggen voor anderen.

De aanpak

Deel nieuws: bewaar een deel van het bedrijfsnieuws voor de zomer. De media vallen immers niet stil tijdens de zomer. Kranten verschijnen nog steeds elke dag en vooral online media hebben dagelijks vers nieuws nodig. Bovendien worden journalisten doorgaans minder bedolven onder de pitches en hebben ze vaak meer tijd en ruimte om het nieuws dat je verspreidt te bekijken. Er is dus een iets grotere kans dat ze het ook oppakken, meteen online of voor het eerste printnummer na de zomer in september.

Neem je (nieuws)kanalen onder handen: gebruik de zomermaanden om aan je eigen community op LinkedIn of Facebook te bouwen of te starten met een blog op je website. Het zijn extra kanalen waarop je je nieuws kunt verspreiden. Tijdens de zomermaanden hebben mensen doorgaans meer tijd om de sociale media te checken en blogs te lezen, iets waar ze anders niet toe komen. Prima timing dus om je community uit te bouwen.

Val op met een halfjaarlijkse update: na de zomer duurt het niet lang of iedereen begint alweer terug te blikken en voorspellingen te maken voor het volgende jaar. Doe eens wat anders en kom tijdens de zomermaanden met een halfjaarlijkse update over je bedrijf − deel trends en blik vooruit op het komende half jaar. En je kunt natuurlijk ook altijd de voorspellingen voor het komende jaar doen.

Klaar voor het najaar: veel bedrijven hebben hun nieuws opgespaard voor na de zomer en komen er dan allemaal tegelijk mee naar buiten. Het is dus drummen en knokken voor een beetje aandacht. Als je wilt opvallen in die periode, kun je je dus maar beter goed voorbereiden tijdens de zomermaanden.

Beschouw de zomer dus zeker niet als een excuus om de ‘pauzeknop’ in te drukken. Wel integendeel, bekijk de komende tijd als een uitgelezen kans om je PR-activiteiten een boost te geven.

@VeerleWijsgeer

Meer nieuws