Menzis en de clusterhoofdpijn van Andrea: de kracht van social media

menzis

De 25-jarige Andrea Trichopoulos leidt aan zogenoemde  clusterhoofdpijn: een zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat ze meerdere keren per dag helse pijn heeft en nauwelijks een normaal leven kan leiden. Haar zorgverzekeraar Menzis weigerde om geld neer te leggen voor een experimentele behandeling in België van 30.000 euro die haar hier mogelijk van af kan helpen. De zus van Andrea liet het hier niet bij zitten en startte een actie op Facebook om geld in te zamelen voor de operatie, gepaard met een video op Youtube die Andrea laat zien tijdens een clusterhoofdpijnaanval. Deze actie genereerde zoveel (social) media-aandacht dat Menzis uiteindelijk toch met het benodigde bedrag voor de operatie over de brug is gekomen en de particuliere donaties via Facebook niet langer nodig zijn.

Menzis zegt zelf bij nadere bestudering van het dossier van Andrea besloten te hebben om de behandeling toch te vergoeden, maar het lijkt erop dat de zorgverzekeraar gezwicht is voor de publieke opinie en de golf aan negatieve aandacht. ‘Elke maand braaf premie afdragen en verder kun je doodvallen, dat is #Menzis’ is een van de vele tweets waarmee Menzis om de oren werd geslagen. Een ware PR-nachtmerrie voor een organisatie met grote reputatieschade tot gevolg. En tegelijk een geweldig voorbeeld van de kracht van een goed opgezette social media-campagne.

Het staat natuurlijk buiten kijf dat dit voor Andrea enorm goed nieuws is en haar hoop voor de toekomst geeft. Toch roept de kwestie wel enkele vragen op die moeilijk te beantwoorden zijn. Is dit bijvoorbeeld het begin van een nieuwe trend? Nu wordt social media al langer gebruikt om bedrijven en organisaties te ‘namen and shamen’, bijvoorbeeld om eindelijk eens in contact te komen met de klantenservice en daar je gal te kunnen spuwen over slechte service of producten. Maar schept de kwestie Andrea nu ook een precedent voor het vergoed krijgen van de enorme kosten voor experimentele operaties? Krijgt de actie van de zus van Andrea massaal navolging en zullen zorgverzekeraars massaal moeten ophoesten? En waar wordt dan de grens getrokken? Zullen in de toekomst de zorgpremies hierdoor nog wel betaalbaar blijven?

Ook op andere vlakken zijn vraagtekens geplaatst. Wat als Andrea geen jonge, knappe vrouw was geweest, zou ze dan evenveel sympathie en steun via haar Facebook-pagina hebben gekregen? En had Menzis het bedrag voor de operatie van Andrea niet veel beter aan de wetenschap kunnen doneren om mensen met clusterhoofdpijn in de toekomst nog beter te kunnen behandelen? Allemaal vragen die enige nuance in deze zaak brengen, maar waar in de oppervlakkigere wereld van social media waarschijnlijk geen ruimte voor is.

Erik

Meer nieuws