Nep-volgers kopen is big business

buying-twitter-followers2-528×300

Data News heeft deze week terug  z’n top 50 lijst van Belgische tech-twitteraars uitgebracht. Daaruit blijkt dat de meest invloedrijke twitteraar een Nederlandse vrouw is, @NeelieKroes. Deze Eurocommissaris heeft een Klout-score van 83 en meer dan 65.000 volgers.

Zo, dat kan tellen. Maar hoe representatief zijn die aantal volgers nu eigenlijk?

Het is niet nieuw dat bedrijven maar ook BV’s, BN’ers of politici wel eens likes of volgers durven kopen. Dat kan ook heel eenvoudig in enkele stappen online geregeld worden. Onlangs las ik het artikel van De Telegraaf dat het kopen van volgers intussen een ware miljoenenindustrie is geworden. De nep-volgers lijken ook steeds meer op echte volgers door geavanceerde software.

Vorige week volgde ik geboeid een discussie op de nationale radio over het nut van het kopen van zo’n volgers. @Pietel met zelf meer dan 6.000 volgers vindt het alvast nutteloos en gelooft niet dat je er profijt kan uit halen. Het dient voornamelijk om over op te scheppen ‘ik ben de grootste’.

Maar moeten we hier niet even verder over nadenken? Ik kan me indenken voor een commerciële organisatie of expert dat ze er belang bij hebben om een hoog aantal volgers te hebben. Iemand met veel volgers wordt immers gepercipieerd als een populair en betrouwbaar persoon/organisatie die veel interessante zaken te vertellen heeft. En dan bereik je sneller je doelgroep, de echte kwalitatieve volger of fan.

Tja, als je maar je geld bovenhaalt, dan is iedereen populair…

Siska

Meer nieuws