Purposemarketing en brand activisme werkt, maar dan moet je er als merk wel echt in geloven én naar handelen

purposemarketing en brand activisme werkt, maar dan moet je er als merk wel echt in geloven én naar handelen

“Als XS4ALL verdwijnt en naar KPN gaat, dan zeggen we gelijk op”, was het eerste dat mijn geliefde ’s avonds bij het avondeten zei. Wij waren niet de enigen die zo reageerden op de beslissing van de telecomprovider die 350 miljoen wil besparen. Al sinds half januari roeren de klanten van XS4ALL zich actief online. Er is een actiecomité opgericht, een petitie werd 47.000 keer getekend en nadat een gesprek met moederbedrijf KPN niks opleverde wordt zelfs gehint op plannen om een nieuwe internetprovider in de geest van XS4ALL op te richten.

Daar waar internet voor veel mensen als water uit de kraan lijkt te zijn, is dat voor de XS4ALL’ers niet het geval. Klanten voelen een emotionele binding met het bedrijf én zijn bereid meer te betalen voor internet. Vanwege hetgeen waar XS4ALL voor staat, het specialistische personeel, de keuze voor tophardware en -diensten en – niet geheel onbelangrijk in het huidige tijdperk – het constant bewaken van de privacy van klanten.

Purposemarketing

XS4ALL is dan ook meer dan een sterk staaltje marketing. Het is een bedrijf met een ziel en een oprechte passie voor internet. Toen de organisatie in 1993 werd opgericht, hadden ze maar één doel: het internet voor iedereen toegankelijk maken. Een destijds bizar en onvoorstelbaar groot doel. Maar de oprichters waren niet alleen met hun visie op internet hun tijd ver vooruit, ze verwerkten ook al een purpose in de fundamenten van hun bedrijf –  nog lang voordat iemand ook maar van purposemarketing had gehoord.

Nu, 25 jaar later, zien we veel meer purpose driven activiteiten die passen bij de tijdsgeest. Consumenten vragen om merken die goed doen voor de maatschappij. Een bedrijf dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans geeft en begeleidt, waar de medewerkers het buurthuis schilderen en waar de catering het overgebleven eten een tweede kans geeft. Maar bovenal houden we van eerlijke chocolade van Tony Chocolony, Boyan Slat die de oceanen van plastic ontdoet en een autofabrikant die naar Mars wil.

Geen kosten maar baten

Wat dat betreft is het vreemd dat KPN de stekker uit XS4ALL wil trekken. Ieder bedrijf zou likkebaarden van zoveel reacties op social media, van mensen die zo’n sterke binding hebben met een merk dat ze in opstand komen als het dreigt te verdwijnen. Terwijl tal van bedrijven dus próberen om een merk met een purpose te bouwen, besluit KPN zijn enige merk dat al een purpose heeft stop te zetten.

XS4ALL is een van de weinig internetproviders die anders denkt over privacy, security en de vrijheid van meningsuiting op het web. In een tijd waarin deze onderwerpen ongelofelijk belangrijk zijn had XS4ALL hierin de groeituin kunnen zijn voor KPN. Als er nou geen plasticsoep meer was en privacy en security op het internet zo gewoon waren als water uit de kraan, dan kon ik me voorstellen dat bedrijven hun puprose driven merken stopzetten. Tot die tijd schaar je als bedrijf zo’n merk niet onder je kosten, maar onder je baten.

Stella

Meer nieuws