Terugblik op TEDxUtrecht

tedxutrecht

Het voelde als het toppunt van luxe: TEDxUtrecht bijwonen. Een hele dag geïnspireerd worden en luisteren naar allerlei boeiende sprekers. En het was ook echt fantastisch, de sprekers waren divers, de presentaties kort en scherp en de organisatie uitstekend. Tot een paar dagen later organisator @mcoster, vroeg hoe ik het had ervaren. Behalve dat ik me op het topje van de Maslow-piramide had bevonden, wist ik toen het antwoord nog niet te geven. Het borrelde nog te veel in mijn hoofd. Het was geweldig, ik voelde me voldaan, maar wat doe je er mee? Ik werd daardoor vooral benieuwd naar het effect over een half jaar. Wat zou ik me nog herinneren? Wat blijft er over na een hele dag TED inspiratie?

Van alle presentaties is mij het meest die van industrieel ontwerper Massoud Hassani bijgebleven. Hij had niet de meest gelikte presentatie, was soms wat moeilijk te verstaan, maar raakte wel. Met een prachtig, kunstzinnig ontwerp wil hij zijn geboorteland Afghanistan mijnenvrij maken. En ik weet nog dat ik die middag dacht: ‘wow, kunstenaars denken echt anders!’. Dezelfde gedachte vloog afgelopen week voorbij toen we met Progress de herdenkingsmunt voor de Vrede van Utrecht introduceerden. De ontwerper stelde zichzelf de vraag: hoe verbeeld je vrede? En vond een duif hiervoor te simpel. Hij tekende een munt met 35 veerpennen, die de delegaties symboliseren, en liet die pennen samen de wereldbol en het Wapen van Utrecht tekenen op de munt. Prachtig bedacht!

Fun Theory en gamification

Daarnaast herinner ik me heel goed de TED-presentatie over TouchPoints van Reint Jan Renes. Misschien omdat die zo herkenbaar is. De presentatie ging erover dat iedereen in essentie goed wil doen, maar daar dagelijks niet in slaagt. Zo neem je je ’s ochtends voor om te gaan sporten en stel je het ’s avonds uit tot morgen. Ter compensatie neem je je voor om na het eten geen chips te snacken. Maar om 23.00 uur pak je dan toch die zak met het heilige voornemen slechts de helft soldaat te maken… De rest ken je wellicht.

TouchPoints zouden hierbij kunnen helpen, kleine hints die je weer terug helpen op de voorgenomen route. Zo werd er halverwege de chipskoker een rode plastic chip toegevoegd. De helft van de mensen stopte hier met eten en zette de chips terug in de kast. Via gamification zouden er meer TouchPoints in ons leven geplaats kunnen worden, waardoor we het leuk vinden om ons aan de regels te houden. Zie bijvoorbeeld de ‘fun theory’ van Volkswagen waardoor het wel heel leuk en financieel aantrekkelijk wordt om je aan de snelheidsregels te houden!

Inspiratie buiten je vak

Ik denk – of ik hoop – dat als ik terugdenk aan zulke mooie ontwerpen, ideeën en verhalen, mijn creatieve hersenhelft weer begint te werken, waardoor wij met goede, creatieve en tegelijkertijd professioneel onderbouwde plannen naar onze klanten gaan. En dan heeft TEDxUtrecht voor mij zijn dienst bewezen én mij geleerd: mensen buiten je vakgebied inspireren je indirect misschien wel het meest.

Stella

Meer nieuws