IT staat niet alleen voor Impressionante Terminologie

303h

Dan sta je daar, plots, in een omgeving waar termen als hybrid cloud, open stack en shadow IT geen verdere uitleg nodig hebben. Waar je social-media-verslaving nog maar een kleine toegevoegde waarde biedt en het op de voet volgen van de nieuwste Snapchatfilters net iets minder relevant blijkt te zijn. Maar in mijn eerste week bij Progress Communications, met een klantenportfolio bestaande uit IT-/ICT-merken, heb ik misschien wel meer geleerd dan tijdens mijn gehele universitaire carrière. En dan heb ik het niet meteen over mijn nieuwe, zeer impressionante kennis van enorm moeilijke woorden.

Open cloud = oneindige creativiteit
De zware – en ja, we moeten eerlijk zijn, soms ietwat saaie – technische kant van IT en ICT maakt het soms moeilijk om je verhaal te verkopen aan de pers. Dit gegeven zorgt er echter voor dat je creatiever dan ooit uit de hoek probeert te komen en je grenzen doet verleggen. Het out-of-the-box denken, tot in die open cloud waar iedereen het over heeft. En die open cloud is oneindig.

One-on-one, face-to-face
Vergeet ellenlange perslijsten en massa’s persberichten. Het groeiende aanbod in de IT-sector staat in schril contrast met het kleine aanbod aan gespecialiseerde IT-media voor B2B. En meer dan ooit moet je die persoonlijke band opbouwen met je journalist of blogger. Gepersonaliseerde content bedenken en inspelen op de kennis en interesses van je contactpersonen en media is key.

B2B = Blogs 2 Business
De IT-sector zit vol met mensen die vooruitdenken en willen innoveren. Als gevolg daarvan houden ze er bijzonder interessante opinies en visies aan over die ze vaak neerpennen in mooie blogs. Ideaal om je merk op een subtiele manier in de kijker te zetten. Zo zorg je voor relevantie en verduidelijk je het verhaal van je klant. Daarnaast vormen ze een perfecte aanleiding voor een interview-pitch.

Go hybrid: een geheel nieuwe aanpak
Het kleine landschap aan IT-/ICT-media met een focus op B2B is beperkt, maar daarom juist interessant. Het is daarnaast een hele uitdaging om dezelfde materie aan de dagbladen en magazines van grote persgroepen te verkopen. Je combineert verschillende PR-tools die zorgen dat je ten allen tijde een focus blijft behouden. En beweegt je als het ware tussen de publieke en private sector, en zoekt het best passende PR-algoritme. Dit maakt het allemaal ietsje spannender dan wanneer je media probeert te benaderen met een klassiek persbericht. En de voldoening is dan des te groter als je voor coverage zorgt.

IT = Intrigerend Terrein
IT is voor velen vaak een vaag begrip met een uitgebreide lijst aan misopvattingen, zeker als je net van de schoolbanken komt. Maar niets is minder waar. De drempel die aan de start heel hoog lijkt te zijn, verdwijnt zodra je inziet dat IT meer te bieden heeft dan complexe technologieën en ingewikkelde software. IT wordt dan plots een zeer Intrigerend Terrein waar je veel verschillende facetten van PR kunt combineren. Je wordt geïnspireerd door de continue stroom aan innovatie en je leert elke dag wel iets nieuws. Never a dull moment in IT. En als je even niet meer mee bent: Google is your best friend.

@Celine_DeCock

Meer nieuws