You like?...I spam

socialmedia-security-pramsterdam

Mijn Facebook-tijdlijn lijkt de laatste tijd overgenomen te zijn door Like & Win-acties van de meest uiteenlopende aanbieders. Blijkbaar nemen veel van mijn ‘vrienden’ daaraan deel. Nu snap ik dat wel als er mooie prijzen zijn te winnen, helemaal als je slechts op de ‘like’- en ‘deel’-knop hoeft te klikken. Voilà , deelname is een feit. Het vervuilt echter wel de newsfeed. Dat terwijl ik graag lees wat mijn ‘vrienden’ bezighoudt, of zoals Facebook het tegenwoordig vraagt: ’hoe ze zich voelen’.

Dit soort Like & Win-acties zijn alleen wel tegen de regels van Facebook. Je mag bij winacties geen gebruikmaken van de functies die Facebook zelf biedt. Dit betekent onder meer geen ‘like dit bericht en maak kans’, geen ‘reageer op dit bericht en maak kans’, geen ‘post een foto’ en maak kans. Dit heeft tot gevolg dat Facebook je pagina offline kan halen als je dit wel doet. Maar dat zal iemand die kans wil maken op dat design-bankstel of die tweeweekse vakantie naar de zon toch echt een zorg zijn.

Cybercriminelen profiteren

Maar veel interessanter is dat de Like & Win-toename spammers en cybercriminelen een schat aan nieuwe mogelijkheden biedt. Naar schatting is meer dan 8,7 procent van alle Facebook-profielen nep. Spammers maken profielen en pagina’s aan en posten een ‘interessant’ bericht met bijbehorende link. Vervolgens wordt er gevraagd om op ‘like’ te klikken of een pagina te delen. Zo verspreidt het de spam-boodschap alleen maar verder. Likejacking wint aan populariteit en wordt ook door cybercriminelen gebruikt om pc’s te infecteren of de identiteit van slachtoffers te stelen.

Ook Facebook zelf lijkt mee te doen aan een nieuwe vorm van spam, zoals Webwereld al eerder vermeldde. Het is voor de gemiddelde Facebook-gebruiker bijna niet te volgen. Zo staat Facebook in de VS al toe (testfase) dat je een dollar betaalt om een bericht rechtstreeks in de inbox te plaatsen van een geadresseerde met wie je niet bevriend hoeft te zijn. Leve het Facebook-verdienmodel om aandeelhouders tevreden te houden!

Houd het veilig

Begrijp me niet verkeerd, ik ‘like’ Facebook nog steeds. Het biedt daarnaast ook voor bedrijven veel mogelijkheden, zeker als middel om rechtstreeks met hun doelgroep te communiceren. Maar ik zorg er wel voor dat ik regelmatig mijn wachtwoord verander en privacy-instellingen controleer en waar nodig aanpas. Dat houdt het allemaal wel zo veilig en leuk.

Inger

Meer nieuws