Waarom een pr-bureau inzetten bij een productlancering?

productlancering

Een product op de markt brengen doe je niet zomaar. Hoe zorg je ervoor dat het onder de aandacht komt bij de doelgroep? Wat moet je doen om mensen enthousiast te maken? Welke middelen moet je inzetten? Het zijn slechts enkele van de vragen die een pr-consultant bezighouden bij een lancering.

Media zijn key
In het pr-vak hebben we veel contact met de media. We zijn  hier dan ook vrijwel dagelijks mee bezig: bellen, e-mailen, het versturen van persberichten en testexemplaren, events of een combinatie van die activiteiten. Een belangrijk  doel van al het mediacontact is onder andere media-aandacht verkrijgen voor een product of merk en op deze manier de voor jou relevante doelgroep bereiken. Media zijn wat dat betreft key en onmisbaar voor een productlancering.

Pr voor nieuw product: een must
Sommige mensen vragen zich misschien af: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Ja, je kunt voor de lancering van een nieuw product ook gewoon reclameruimte inkopen. Maar mensen willen meer en meer het achterliggende verhaal van het product horen; wat het onderscheidend en vernieuwend maakt. Een reclame van dertig seconden of een advertentie in een krant zijn dan niet voldoende. Met pr kun je daarentegen een werkelijk verhaal neerzetten over je product.

Public relations, de naam zegt het al, heeft te maken met relaties. Concreet: relaties opbouwen met het publiek, maar ook met de media. Hiervoor is goede communicatie, de dialoog aangaan en naar elkaar luisteren van belang. Als bedrijf laat je zo een goede indruk achter. Een goede relatie kan leiden tot succesvolle publicaties, mits je relevante content levert. Als pr-consultant is het daarom belangrijk om bewust te zijn van de verschillende media: waar zijn ze in geïnteresseerd, wat is voor hun medium nieuwswaardig, welke specials geven ze uit, waar kunnen ze een groter verhaal omheen schrijven en waar kan jij met jouw kennis over je branche een interview geven? Als je relevante content aanlevert, voorkom je dat jouw persberichten, alerts, blogs en bylined articles meteen in de prullenbak belanden, en ben je een stap dichterbij een mooie publicatie. Verder is het voor de relatie met media belangrijk om open te staan voor vragen van de kritische journalist. Journalisten te woord staan is dus minstens zo belangrijk om aan je relatie met het medium te werken.

Een nieuw product lanceren is dus niet appeltje-eitje. Met de veranderingen in de samenleving worden consumenten en journalisten steeds kritischer. Tegenwoordig is pr bij een productlancering dan ook een ware must om de gewenste aandacht voor het product te krijgen. Mensen warm maken voor het product, dat is zonder pr bijna onmogelijk.

Corinna 

Meer nieuws