Blockchain voor dummies

blockchain-voor-dummies

Als Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica, blijven we graag op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen. Daarom was ik vorige maand aanwezig bij de Dutch Blockchain Conference, een initiatief van trendwatcher Vincent Everts. Met keynote speakers als Neelie Kroes en blockchain goeroe David Birch (“blockchain is not a technology, it’s a religion”), hét event om meer te leren over blockchain. Media berichten steeds vaker over blockchain, maar wat is dit nu eigenlijk en wat kunnen we ermee? In deze blog doe ik een poging om het uit te leggen.

Alles draait om vertrouwen
Als je biologisch vlees koopt, hoe weet je dan zeker dat het ook echt biologisch is? En als je je stem uitbrengt tijdens de verkiezingen, hoe weet je dan zeker dat je stembiljet wel echt geteld wordt? Hetzelfde geldt voor financiële transacties, alles draait om vertrouwen. Wereldwijd wordt er ontelbaar veel gehandeld, dit wordt geadministreerd in boekhoudingen. Die boekhoudingen staan op zichzelf en worden vaak niet gedeeld met de buitenwereld. Om transacties mogelijk te maken en goed te keuren, vertrouwen we op derde partijen. Denk hierbij aan banken, overheden en accountants, maar ook het geld in je portemonnee. Helaas gaat het dat vertrouwen nog wel eens mis. Een systeem waardoor we elkaar daadwerkelijk kunnen controleren en vertrouwen, wordt mogelijk gemaakt door blockchain.

Hoe werkt blockchain?
De technologie achter de blockchain werkt als volgt; blockchain slaan informatie op een netwerk van pc’s op, zodat de informatie niet alleen gedecentraliseerd maar ook gedistribueerd wordt. Er is dus geen centrale organisatie of tussenpersoon eigenaar van het systeem, terwijl iedereen het systeem kan gebruiken en tegelijkertijd in stand houdt. Hierdoor wordt het zeer complex voor één persoon om het netwerk te manipuleren of te corrumperen. De mensen die de blockchain draaiende houden, gebruiken hun computer om databundels op te slaan die door anderen worden ingediend. Ofwel blocks in een chronologische chain. Blockchain gebruikt een wiskundige cryptografie-methode die ervoor zorgt dat gegevens niet vervalst of veranderd kunnen worden door anderen.

Bitcoin
Bitcoin is het meeste bekende voorbeeld wat gebruikt maakt van blockchain-technologie. Deze digitale munteenheid kun je naar iedereen – zelfs compleet onbekenden – sturen. Deze zogenaamde cryptocurrency verschilt van traditionele valuta’s, creditcards, PayPal of andere betaalmethoden omdat er geen bank of tussenpersoon bij betrokken is. Mensen van over de hele wereld valideren de bitcointransacties van anderen met hun pc’s, waar ze een kleine vergoeding voor krijgen. Bitcoin gebruikt blockchain door het bewijs van eigendom te traceren, zodat maar één persoon eigenaar kan zijn. Het kan hierdoor maar één keer worden uitgegeven, in tegenstelling tot vervalst geld in de fysieke wereld.

Toekomstmogelijkheden van blockchain
Crytpocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn echter slechts het begin voor de blockchain. In de toekomst kunnen blockchains data beheren en verifiëren om bedrijven op te richten die geheel worden gerund door algoritmes. Een van de sprekers tijdens de Dutch Blockchain Conference was Jan-Peter Doomernik van energiebedrijf Enexis. Hij presenteerde een baanbrekend, bizar en goed onderbouwd toekomstplan. Volgens hem gaan blockchain, zelfrijdende voertuigen en autonome energiemachines er in 2035 voor zorgen dat iedereen gratis energie én een Universeel Basis Inkomen krijgt. Hoe dit werkt? Bekijk hier de video.

Hype of niet, blockchain heeft enorme potentie. Niet voor niets vergelijkt Neelie Kroes blockchain met het internet uit begin jaren 90; momenteel een relatief onbekende technologie die onze economie en levens ingrijpend kan veranderen. Onze klant Indeed onderzocht dat de impact van blockchain op de arbeidsmarkt nu al groot is. Terwijl er steeds meer banen rond blockchain-technologie beschikbaar komen, groeit de vraag naar blockchain-experts en zijn vacatures moeilijk in te vullen.

Communicatie-uitdagingen van blockchain
Zelfs de grootste blockchain-goeroes bekennen dat de brede adoptie ervan niet wordt tegengehouden door technologische tegenslagen, maar omdat het zo’n complex concept is om uit te leggen. Overheden, het bedrijfsleven en consumenten moeten eerst begrijpen wat blockchain is en wat het mogelijk kan maken. Dat wordt de komende jaren een enorme communicatie-uitdaging. Want hoe ga je als bedrijf effectief je boodschap laten landen op speerpunten zoals veiligheid en betrouwbaarheid, of blockchain uitleggen aan consumenten die er nog nooit van gehoord hebben?

Meer weten over blockchain? Bekijk dan deze video. Benieuwd naar hoe we kunnen helpen om jouw bedrijf te positioneren als thought leader in blockchain? Laat het ons weten, we denken graag met je mee.

Robbert

Meer nieuws