‘Het oog wil ook wat’ – hoe beelden jouw verhaal sterker maken

het-oog-wil-ook-wat

Wist je dat we ongeveer tachtig procent onthouden van wat we zien, slechts dertig procent van wat we lezen en ongeveer tien procent van wat we horen? Wat we zien, onthouden we dus een stuk beter. Eén van de gebieden die hier slim gebruik van maakt is advertising, waarbij beeld een belangrijke rol speelt. Tegenwoordig zien we honderden – zo niet duizenden – reclames per dag voorbijkomen. Bewust of onbewust. Deze visuele berichten proberen ons over te halen iets te voelen, geloven, te handelen, kopen of proberen ons zelfs te laten veranderen. Deze berichten bereiken ons zowel privé als in het openbaar, online en offline. En sommige van deze berichten slagen erin onze houding of gedrag te beïnvloeden, meestal onbewust.

Niet alleen advertising maakt slim gebruik van beeld, ook in de PR gebruiken we beeld om ons verhaal te ondersteunen of te verduidelijken. Bij Progress Communications versturen we regelmatig persberichten waarbij data komt kijken. In dit persbericht van RTB House hebben we de data gevisualiseerd door middel van een infographic. Maar waarom zijn afbeeldingen of beelden dan zo belangrijk?

Herkenbaar en beïnvloed
De meest effectieve reclames spelen in op onze basisbehoeften. We houden van beelden en berichten die gemakkelijk, bijna automatisch, te verwerken zijn. Reclames die hierop inspelen, zijn vaak succesvoller dan reclames die ingewikkeld zijn en waar we te lang over na moeten denken. Daarnaast worden we beïnvloed door andere mensen en hun meningen, gedrag en uiterlijk. Zo ook in reclames. Denk bijvoorbeeld maar eens aan brand ambassadors of fans voor je bedrijf. Als zij dat allemaal vinden, dan zal het wel zo zijn, toch? Neem bijvoorbeeld reviews. Voordat we een product kopen of dienst afnemen, willen we toch vaak eerst reviews lezen van anderen en foto’s van het product bekijken. Misschien heb je het filmpje van onze klant SquareTrade wel gezien, waarbij ze een Breakability-test doen met de iPhone X. Het filmpje ging viral en werd meer dan een miljoen keer bekeken. Toch handig om te weten hoe breekbaar de telefoon is die je misschien wel aan wilt schaffen – en vermakelijk om te zien.

Sneller verwerken
Ongeveer 65 procent van de mensen is een visual learner. Oftewel: 65 procent van de mensen wordt geholpen bij het herinneren en begrijpen van informatie wanneer beeld wordt gebruikt. Mensen herinneren zich beelden ongeveer zes keer beter dan tekst. Beelden helpen ons om complexe informatie sneller te verwerken, dan wanneer we een tekst door moeten ploegen. Meer weten? Lees hier meer over de kenmerken van de meest memorabele beelden.

Aantrekkelijker
Doordat beelden ons helpen bij het verwerken, begrijpen en onthouden van een tekst, kan het ook een waardevolle aanvulling zijn op jouw verhaal. We leven in een beeldcultuur, die wordt versterkt door onze smartphones en social media, waarmee we een constante stroom van informatie voorbij zien komen. Met beeld kunnen we ons verhaal duidelijker maken, meer lading geven of aantrekkelijker maken. Aantrekkelijker om mensen aan te zetten tot het lezen van onze tekst, maar ook de boodschap beter over te brengen.

Interactie
Beeld kan er ook voor zorgen dat mensen bijvoorbeeld je website bezoeken en daar langer blijven hangen dan anders. Op social media zorgt een aantrekkelijk beeld er ook voor dat je post meer geliked of zelfs gedeeld wordt. Wanneer je beeld je boodschap versterkt, onthouden mensen het beter en vertellen ze het door aan anderen. Wil jij ook dat je verhaal gedeeld en doorverteld wordt, maar kom je er zelf niet helemaal uit? Progress Communications helpt je graag bij het creëren van beeld voor social media, het aantrekkelijker maken van je persbericht of een gelikte vormgeving van je website. Wij helpen je graag met foto’s, infographics of grafische ontwerpen. Wij gaan graag met je in gesprek!

Tessa Bron

Meer nieuws