Hoe zet je als bedrijf gendergelijkheid en diversiteit op de kaart?

diversiteit-gendergelijkheid

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Op deze jaarlijks terugkerende dag worden wereldwijd de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen gevierd. Ook wordt er op deze dag aandacht gevraagd om gendergelijkheid tussen vrouwen en mannen te realiseren. Met talloze activiteiten zetten vrouwengroepen, antidiscriminatie-organisaties, overheden, politieke partijen en bedrijven deze onderwerpen op de kaart. Hoe zet je als bedrijf gendergelijkheid en diversiteit op de kaart en inspireer je andere organisaties om hetzelfde te doen? In deze 4 stappen.

Waarom inspelen?

Maar eerst: waarom zou je als bedrijf willen inspelen op Internationale Vrouwendag? Bedrijven kunnen meerdere belangen hebben om diversiteit en gendergelijkheid binnen de organisatie te stimuleren. Zo maakt een divers personeelsbestand het voor werkgevers mogelijk om optimaal in te spelen op verschillende klantengroepen en stimuleert het innovatie. Daarnaast blijven werknemers die het gevoel hebben zichzelf te kunnen zijn in hun werkomgeving langer bij dezelfde werkgever. Dit levert een kostenbesparing op omdat er een minder hoog verloop is. En in een werknemer-gedreven arbeidsmarkt trekt een diverse organisatie gemakkelijker nieuw talent aan. Kortom: genoeg voordelen voor bedrijven om diversiteit en gendergelijkheid op de agenda te zetten.

1. De basis op orde

Voordat je als bedrijf extern wilt gaan communiceren over diversiteit en gendergelijkheid, is het belangrijk dat je dit ook daadwerkelijk een prioriteit maakt binnen de organisatie. Of nog beter: pas het beleid hierop aan en maak het een meetbaar onderdeel van de bedrijfsdoelstellingen. Zo heeft onze klant Accenture de ambitieuze doelstelling om voor 2025 een 50/50-verdeling hebben van mannelijke en vrouwelijke medewerkers, met gelijke kansen en lonen.

2. Verspreid je intenties

Daarnaast kunnen Nederlandse organisaties de Charter Diversiteit ondertekenen om diversiteit en inclusie op de werkvloer te stimuleren. Dit is een intentieverklaring en richt zich op werkgevers in de publieke en de private sector die zich actief willen inzetten voor dit onderwerp. Zo organiseerde onze klant Microsoft eind 2016 een ondertekensessie van de Charter Diversiteit, waar diverse organisaties samen hun handtekening zetten. Ondertussen hebben al meer dan 123 organisaties de intentieverklaring ondertekend.

3. Benader de media

Heb je als bedrijf je eigen diversiteitsbeleid goed op orde? Dan kun je de media benaderen om via hen te vertellen waarom dit onderwerp belangrijk voor je organisatie is. Hier zijn diverse mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan persberichten en interviews over een onderzoek over diversiteit en gendergelijkheid op de werkvloer. Of schrijf een opiniestuk of gastartikel voor een dagblad of vakblad. Zo publiceerde onze klant Accenture een groot Europees onderzoek over dit onderwerp tijdens de week van Internationale Vrouwendag. Onze aanpak resulteerde in twee high-profile interviews met het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio, naast meer dan vijftien publicaties in andere media.

4. Kijk verder en verbreed het onderwerp

Het creëren van een diversiteitscultuur is overigens niet alleen gunstig voor vrouwen. Accenture onderzocht dat mannen betere carrièrevooruitzichten krijgen in diverse organisaties, met 23% grotere kans op een promotie en een verdubbeling van hun kans op een plek in de directie. En toen Microsoft het vaderschapsverlof van zes weken aankondigde, bleek dat groot nieuws. Onze PR-aanpak om dit nieuws in de media te krijgen, resulteerde in bijna twintig publicaties, inclusief een interview met de Nederlandse directeur in Hart van Nederland.

Benieuwd naar hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen om de diversiteitsboodschap via de media te verspreiden? Laat het ons gerust weten, we denken graag mee!

Robbert

Meer nieuws