Microsoft

In het Microsoft Quantum Lab Delft op de TU Delft-campus bouwen onderzoekers aan de quantumcomputer; een supercomputer die gebruikmaakt van quantummechanica om een ongeëvenaarde rekenkracht te creëren. Aan Progress Communications en zusterbureau Eventive Eventmarketing de taak om samen met Microsoft de opening van het Microsoft Quantum Lab Delft op 22 februari 2019 door koning Willem-Alexander vorm te geven.

Op het gebied van communicatie stonden we voor een dubbele uitdaging. Want hoe maak je een complex wetenschappelijk onderwerp toegankelijk voor het algemene publiek en benadruk je tegelijkertijd de urgentie en het economische en maatschappelijke belang voor Nederland?

Allereerst grepen we het belangrijke nieuwsfeit van de opening aan om duidelijk te maken dat Nederland met het lab zijn positie in de race om de quantumcomputer verstevigt. En dat de ongekende rekenkracht van quantumtechnologie het dagelijks leven ingrijpend zal verbeteren en zelfs kan bijdragen aan oplossingen op het gebied van klimaat, energie en gezondheid. Dit nieuwsfeit combineerden we met de oproep aan Nederland om quantum ready te worden.

Vier verschillende persprogramma’s

Om deze boodschap over te brengen, regelden we interviews met vooraanstaande media zoals de Volkskrant, Trouw en Radio 1. De journalisten konden onder andere spreken met Professor Leo Kouwenhoven, die voor Microsoft zowel het lab als het onderzoek naar de ontwikkeling van de bouwstenen voor de quantumcomputer leidt, en Microsoft NTO Hans Bos. Daarnaast werkten we nauw samen met andere betrokken partijen, zoals QuTech, TU Delft, StartupDelta en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en hun woordvoerders.

Om de journalisten te helpen hun verhaal vorm te geven, ontwikkelden we vier verschillende programma’s van de opening. Hier ging een perslobby aan vooraf. Ook maakten we een mediakit met achtergrondinfo over de quantumcomputer en gebruikten we een blogpost van Microsoft Nederland-directeur Ernst-Jan Stigter om het verhaal via de eigen kanalen onder de aandacht van de doelgroep te brengen. Via een persbericht verschaften we overige media van de informatie die zij nodig hadden om aandacht aan de opening te besteden.

De PR-activiteiten voor het event bleken een succes. Op de opening waren zo’n dertig journalisten aanwezig van zowel de schrijvende pers als foto- en televisiemedia, waaronder RTL en NU.nl. Om te zorgen dat elke journalist met de juiste informatie naar huis ging, begeleidden we elk interview. Ook regelden we voor verschillende media nog een aantal interviews on the spot. Daar stopten onze taken niet. Naast de PR, waren we verantwoordelijk voor het uitzoeken, accorderen en beschikbaar maken van beeldmateriaal en begeleidden we labtours met de aanwezige media, zodat zij ook een indruk kregen van het lab en in alle rust beelden konden schieten.

Meer dan zestig nieuwsitems

Niet alleen de opkomst was groot, ook de coverage. Na het event publiceerden verschillende media meer dan zestig nieuwsitems. Zo besteedden de belangrijke nationale dagbladen en nieuwssites de Volkskrant, Trouw, AD, Telegraaf en NU.nl aandacht aan het Microsoft Quantum Lab en wijdden RTL Nieuws en Radio 1 er een item aan. Daarnaast kon de opening rekenen op coverage van verschillende royalty-, tech- en IT-media, en was er zelfs aandacht van internationale media.

Met de PR, de organisatie van het event en de uiteindelijke nieuwsitems is het doel van de opening behaald. De media maakten door onze inspanningen een complex wetenschappelijk onderwerp toegankelijk voor het algemene publiek. Tegelijkertijd zorgden de PR-activiteiten voor een diepere laag in de berichtgeving om de urgentie en het economische en maatschappelijke belang voor Nederland te benadrukken.

Ook een event in de planning, maar ligt er nog geen concreet PR-plan? Onze consultants nemen het werk uit handen en zorgen voor een mooie (pers)opkomst en een event dat impact heeft. We gaan graag met je in gesprek.