Koninklijke Nederlandse Munt

Munten zijn meer dan een betaalmiddel; ze vervullen een cultuurhistorische en emotionele waarde en zijn dragers van communicatieboodschappen van onze overheid. Daarom brengt Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in opdracht van het ministerie van Financiën ieder jaar bijzondere herdenkingsmunten uit die belangrijke Nederlandse momenten vastleggen en communiceren.

Progress Communications ondersteunt de Koninklijke Nederlandse Munt bij de introductie van deze herdenkingsmunten. Bijvoorbeeld de Werelderfgoed-serie met onder andere het Van Nelle Vijfje, en herdenkingsmunten als het Waterloo Vijfje en het Molen Vijfje. Of recenter het Rode Kruis Vijfje en het Verjaardagstientje voor koning Willem Alexander.

Doelen

De KNM wilde niet alleen de munten introduceren, maar ook duidelijk maken dat het bedrijf zelf een innovatief, wereldwijd opererend munthuis is. De afgelopen jaren vonden er bij de Koninklijke Nederlandse Munt veel innovatieve ontwikkelingen plaats, zoals de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee je onder andere een QR-code en microteksten en -details kunt aanbrengen.

Strategie

Progress Communications verzorgde het volledige PR-traject rondom de nieuwe herdenkingsmunten en speciale uitgaven, en presenteerde de bijzondere uitgiften tijdens een ceremoniële ‘Eerste Slag’ onder toeziend oog van bijvoorbeeld de minister van Financiën, koning Willem Alexander of Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onze werkzaamheden omvatten de persuitnodiging, medialobby, accreditatie en begeleiding van de pers op de dag zelf. Na afloop begeleidden we interviews met onder andere de aanwezige ontwerpers, ministers en de directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt. En uiteraard versturen we een persbericht met foto’s van de dag zelf. Daarnaast regisseren wij videopersberichten, zoals deze over het Schilderkunst Vijfje en het Tulpen Vijfje.

Resultaten

De ceremonies zijn vanwege het formele karakter met speeches niet altijd even fotogeniek. Daarom denken wij bij iedere Eerste Slag met de cameraploegen mee voor het juiste shot; door het geheel visueel aantrekkelijker te maken creëerden we een grotere kans dat het bericht en de foto opgepakt werden. De Eerste Slagen van de verschillende munten werden druk bezocht, mede dankzij onze actieve lobby. Fotografen en cameramannen van bijvoorbeeld RTL Nieuws en NOS stonden te dringen rond de muntpersmachine. Voor de media die niet fysiek aanwezig konden zijn en de socialmediakanalen van KNM leverden wij snel eigen beeld.

Sommige Eerste Slagen zijn zelfs door prinses Beatrix en koning Willem-Alexander verricht. Wij ontvingen de prominenten en stemden het hele communicatietraject af met alle stakeholders.