Microsoft

Ruim een jaar geleden introduceerde Microsoft een nieuw besturingssysteem: Windows 10. Omdat Windows 8 minder enthousiast was ontvangen in de media, had Windows 10 veel te bewijzen. Bovendien werd het besturingssysteem midden in de zomer geïntroduceerd – gezien de vakantieperiode niet de meest geschikte periode.

Microsoft schakelde Progress Communications in om te helpen bij het stimuleren van consumenten en bedrijven om hun devices naar Windows 10 te upgraden. Geen verwonderlijke keuze, Progress Communications verzorgt voor Microsoft ook dagelijkse bemanning van de persdesk (eerste aanspreekpunt van mediarelaties) en ondersteuning op diverse communicatieprojecten.

Doelen

Microsoft streefde naar een miljard Windows 10-gebruikers, wereldwijd en binnen drie jaar. Om dit te bereiken, was het belangrijk dat consumenten en bedrijven in eerste instantie wisten dat Windows 10 werd geïntroduceerd. Daarnaast verwachtten we veel vragen en wilden we het overstappen op het nieuwe besturingssysteem zo soepel mogelijk laten verlopen.

Strategie

Onze aanpak bestond uit verschillende stappen. Voor de echte early adopters, influencers en Microsoft-fans organiseerden we in mei een Insiders-evenement in Amsterdam, waar zij alvast een voorproefje konden krijgen van Windows 10. Deze ambassadeurs hebben we later aan media kunnen koppelen voor ervaringsverhalen van het eerste uur. Daarnaast organiseerden we ruim voor de launch – en bovendien op de warmste dag van het jaar – een barbecue voor media, waar zij belangrijke experts konden interviewen en demo’s konden ervaren.

Op de dag van de introductie coördineerden we de media-aandacht rond Windows 10-tram in Rotterdam (010). Hierin konden zowel journalisten als consumenten ‘inchecken’ bij het eerste Windows 10 Check-In-punt: ze werden er op de hoogte gebracht van de mogelijkheden van Windows 10. Dit leverde een mediageniek beeld op. Diezelfde dag openden retailers door het hele land Windows 10 Check-Ins waar consumenten gratis terecht konden voor een upgrade van hun apparaten.

Futureproef

Als vierde onderdeel organiseerden we de tiendaagse pop-up-expositie FutureProef. Tien dagen lang kon iedereen hier terecht voor veertig jaar Microsoft: innovaties uit het verleden, van nu en van de toekomst – van de allereerste computers tot de Hololens. Zowel de Windows 10-tram als FutureProef werden georganiseerd in samenwerking met zusterbureau Eventive.

Voor alle vier deze onderdelen verzorgden wij onder andere save-the-dates, uitnodigingen, socialmedia-content, persberichten, presskits via SWAY, Q&A’s en interviews en media briefings. Zo namen we Microsoft veel werk uit handen en zorgden we ervoor dat iedereen – van Microsoft zelf tot journalisten en consumenten – op de hoogte was van de ware ster van de show: Windows 10.

Resultaten

De introductie van Windows 10 was volop in het nieuws. In totaal bereikten wen verdeeld over enkele maanden, 14.653 online publicaties in de Nederlandse media. De evenementen werden druk bezocht: twintig belangrijke fans en influencers uit het Insiders Program, zestig journalisten en influencers op de barbecue, 25 journalisten en twintig fans en influencers in de Windows 10-tram en 65 journalisten en zestig fans en influencers bij FutureProef.

Media-aandacht is leuk, maar uiteindelijk willen we met PR bijdragen aan de businessdoelstelling, namelijk zoveel mogelijk upgrades realiseren. Het is daarom om geweldig om te zien dat onder andere Statcounter aantoont dat we in Nederland een van de hoogste adoptiescores van Europa hebben behaald – en dat Windows 10 inmiddels hard op weg is om het grootste desktopplatform te worden.